Kezdőlap / Egészség és fitness / Hogyan szokj le a dohányzásról?

Hogyan szokj le a dohányzásról?

Hogy nagyobb esélyed legyen leszokni erről a halálos függőségről, először is légy határozott. Az Egyesült Államok Népjóléti Minisztériuma azt ajánlja, hogy miután elhatároztad, hogy abbahagyod a dohányzást, az első cigarettamentes napot két héten belülre tűzd ki. Így szilárdan ragaszkodhatsz elhatározásodhoz. Ezt a napot jelöld be a naptáradban, mondd el barátaidnak a terved, és ragaszkodj ehhez még akkor is, ha a körülmények máshogy alakulnak.
Készíts magadnak egy “Le fogok szokni!” kártyát, melyre olyan dolgokat írhatsz, amik erősítik az elhatározásod. Például: okok, amiért le akarsz szokni; azok telefonszámai, akiket felhívhatsz, ha kísértést érzel, hogy rágyújts; egyéb bölcs gondolatok, melyek segíthetnek célod elérésében. Mindig legyen nálad ez a kártya, hogy naponta többször elővehesd és átnézhesd. Hasznos lehet még azután is, hogy sikerült leszoknod, és kísértést érzel arra, hogy elszívj egy cigarettát.
A kitűzött nagy nap előtt már tégy komoly lépéseket, hogy felhagyj a dohányzáshoz kapcsolódó szokásaiddal. Például, ha a reggeli kávé mellé már rá szoktál gyújtani, próbáld meg ezt egy-két órával későbbre kitolni. Ha evés közben vagy utána szoktál cigarettázni, hagyd el ezt a szokásod teljesen. Ne menj olyan helyre, ahol mások dohányoznak. Ezekkel a lépésekkel felkészíted magadat azokra anapokra, amikor már csak exdohányos leszel.
Ahogy közeledik a nagy nap, emlékeztesd rá a családod és barátaidat, hogy segíteni tudjanak. Szerezz be különféle rágcsálnivalókat, melyekkel helyettesítheted a cigarettát, például mogyorót, sárgarépát, rágógumit. A nagy nap előtti napon pedig szabadulj meg minden hamutartótól, öngyújtótól, és kutass fel minden egyes szál cigarettát a lakásban, autóban, zsebeidben,és a munkahelyeden: sokkal nehezebb kérni bárkitől egy szál cigarettát, mint egyszerűen benyúlni a fiókba és elővenni…
Sok-sok embernek sikerült már teljesen megszabadulnia a a cigarettától, ettől az ártalmas és hamis baráttól. Neked is sikerülni fog, és egy egészségesebb, szabadabb élet vár rád!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás