Kezdőlap / Egészség és fitness / Mi az a stresszorexia?

Mi az a stresszorexia?

Napjainkban a nőknek számtalan szerepben kellene tökéletesen helytállniuk. Ez a megfelelési kényszer egy újabb táplálkozási zavar megszületését hozta létre.
A stresszorexia elsősorban azon magas beosztású, húszas-harmincas-negyvenes dolgozó anyákat érinti, akik nem csak munkájukban maximalisták, de otthon is szeretnének szexisek és karcsúak maradni. Nem testképzavarról van szó, mint az anorexia vagy a bulímia esetében, hiszen míg egyes „betegek” a munka után hazaérve alakjuk megőrzése miatt nem esznek, addig vannak, akiknek az állandó stressz és kimerültség miatt nincs étvágyuk, vagy a napközbeni rohanás miatt nem jut idejük az evésre.
A stresszorexia a kutatások szerint több betegség, a depresszió, az anorexia és a szorongás együttes jelentkezése. A betegnek esze ágában sincs lefogynia, de az agy corticotropin termelése következtében hirtelen és nagymértékű fogyás indul el a szervezetében, amit a stressz által kiváltott gyorsabb anyagcsere is elősegít. Eleinte sokkal energikusabb, pörgősebb, az evés kihagyásával, az étkezésre fordított idő lerövidítésével több feladatot tud megvalósítani, és ez örömmel tölti el. Később azonban a fogyás mellett olyan tünetek is megjelennek, mint az erős hajhullás, a körmök töredezése, az ingerlékenység, a nőgyógyászati panaszok, a gyenge immunrendszer miatti fertőzések, a gyengeség okozta rosszullétek. Általában ekkor magától vagy környezete utasítására fordul orvoshoz, szervi megbetegedést sejtve a háttérben.
Mit tehetünk, ha kiderült, hogy stresszorexiában szenvedünk? Kérhetjük szakember segítségét, és megfogadhatunk olyan tanácsokat, mint az étkezési napló rendszeres vezetése, az étkezés módjának újra minőségivé változtatása, a kalóriaszámlálgatás, az uzsonnacsomagolás vagy a sportolás. A legjobb megoldás mégis az, ha rá tudunk jönni, hol siklottunk ki, mi a probléma gyökere, és meg tudjuk találni a megfelelő egyensúlyt életünk különböző szerepei között úgy, hogy önmagunkról sem feledkezünk el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply