Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Négycsíkos sikló Elaphe quatorlineata életmódja

Négycsíkos sikló Elaphe quatorlineata életmódja

A hosszú téli álom után márciusban vagy áprilisban párzik, de nemi aktivitása a jelek szerint más hónapokban is megmarad.
A nőstény kb. 10-16 tojását valamely nyirkos helyre rejti. Megfelelő hőmérséklet esetén az ivadékok 55-60 nap múltán kelnek ki, ekkor 25-30 cm-esek. Az első hónapokban jórészt gyíkokat fogyasztanak, később szopós egereket is zsákmányolnak.
Tápláléka: elsősorban kisemlősökre vadászik, de madarakat is elejt, vagy azok fészkeit rabolja ki.
A Négycsíkos sikló egyéb érdekességei: a kisebb zsákmányt általában élve nyeli le, a nagyobbakat vagy harciasabbakat szájába fogja, testével erősen körbeöleli és megfojtja. Amikor az áldozat már nem küzd tovább, lazít szorításán, szájával is elengedi zsákmányát, és nyelvével megkeresi a fejét, hogy annál kezdve nyelje le. Egy-egy hozzá képest nagy állat elnyelése 10-15 percig is eltarthat. Ezt követően keres magának egy napsütötte helyet, és ott úgy helyezkedik el, hogy teste kellően felhevüljön. A négycsíkos sikló egyes területeken, különösen ahol sok turista is jár, az emberi tevékenység hatására alaposan megritkult. Főleg a nagyobb példányok vannak veszélyben. Sokszor el sem menekülnek az ember elől, és igénytelen, de érdekes állat lévén gyakran végzik terráriumban; ráadásul bemutatókon is szívesen használják őket élő „kellékként”. A foltos fiatalkori ruhából nagyjából 3 év alatt alakul ki a csíkos színezet. Egyes területeken a faj maximális hossza a 2,5 métert is elérheti. Az ilyen nagy kígyók étlapján már patkány méretű állatok is szerepelnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Spanyol bordásgyík Psammodromus hispanicus

Jellegzetességei: kis termetű, apró fejű gyík, teste enyhén lapított, és nagy, erősen ormós pikkelyekkel fedett. …

Leave a Reply