Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Nem lehet elég korán kezdeni!

Nem lehet elég korán kezdeni!

Ma már némely 8-10 éves gyermek – főleg azok a kislányok, akik figyelemmel kísérik a divat világát – kívülről fújják az egészségtelen ételek nevét. Tisztában vannak a hizlaló ételekkel, de azok fogyasztását a családi szokások erősen befolyásolják.
Nekünk felnőtteknek kell tudnunk, hogy a gyerekkori elhízás milyen veszélyeket hordoz. A kicsi korban felszedett kilókat később, saját akaratából nehezen tudja majd leadni a gyermek. Súlyosabb esetben ez egészségügyi problémákhoz vezethet. A kövér gyerekek életét társaik csúfolódó megjegyzései igencsak megkeseríthetik. Köztudott, hogy a gyerekek nagyon kritikusak egymással!
A túlsúlyos gyermek plusz kilói miatt esetlenül mozog, s hogy társai ne rajta köszörüljék a nyelvüket, egyre kevesebbet fog mozogni. Ez persze csak az újabb kilók felszedését eredményezi. Lelkileg sérülhet és emiatt visszahúzódóvá, vagy éppenséggel agresszívvá válhat. Mivel társai között kevés sikerélményhez jut, legfőbb öröme az evés marad. Így aztán az ördögi kör bezárul, és a kilók csak tovább szaporodnak. Ami pedig kezdetben még csak kisebb szépséghibának tűnt, felnőttkorra, sőt, néha már serdülőkorra is egyéb betegségek kiindulópontja lehet.
Azokban a családokban, ahol az egészségre nevelés természetes, jó példával járnak elől a szülők, joggal gondolhatjuk, ez nem lehet gond. Ott másra kell figyelmet fordítani. A gyermek énképe még kialakulóban van, könnyen tévesen ítélheti meg a külsejét. A gyermekkori fogyókúra, főleg, ha az nem indokolt, veszélyeket hordoz. A gyerekek testi fejlődéséhez elengedhetetlen tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitele fontos, hiányuk levertséghez, fáradékonysághoz, rosszabb esetben fejlődési zavarokhoz vezethet.
Tudatosítani kell a gyermekek fejében, hogy a fogyókúra nem egyenlő az éhezéssel és csakis indokolt esetben, hozzáértő felnőtt figyelmével kísérve alkalmazható!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás