Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Rejtett kalóriák – nassolás

Rejtett kalóriák – nassolás

Egy átlagos nő napi kilokalória szükséglete 2400, míg egy férfié 3000. Ezeket a kalóriákat a főétkezésekkel lehet bevinni a szervezetbe. A súlyfelesleggel rendelkezők azonban ennél jóval többet esznek és ha még azt is beleszámítjuk, hogy mozgásszegény életet élnek, akkor az idő múlásával a súly egyre csak gyarapodik. A főétkezések között bevitt alattomos kalóriák megteszik dolgukat, lerakódó zsírpárnák formájában torzítják a testet. Megfigyelhető, hogy a nassolás bizonyos élethelyzetekhez és szokásokhoz köthető.
Egy összejövetelen, ahol a terített asztalról bárki bármit elvehet, szinte folyamatos a nassolás, elvész a kontroll az evés felett. Ellentétben az éttermi étkezéssel, ahol mindenki egy adag ételt fogyaszthat el.
A másik rendellenes étkezési szokás, a stresszes étkezés. A sovány ember a stresszre mozgással reagál, fel-alá járkál, dobol a lábával, rágyújt stb. A kövér ember azonban az evés okozta örömmel javítja hangulatát és hogy ez minél tovább tartson, nagy mennyiséget képes enni.
Nagyon sokan, főleg férfiak hajlamosak az éjszakai (késő esti) evésre. A nők a menzesz előtti feszült, zaklatott testi és lelki állapotukat csillapítják kiadós nassolással. Az ilyen nassolás havi 1-2 kiló súlyfelesleget eredményez, ami az évek folyamán szépen gyarapodik.
A dohányzás abbahagyása is okoz súlyfelesleget, mivel a dohányzás gyorsítja az anyagcserét és ez kimarad. Sokszor a dohányzás tevékenységét még pluszban felváltja a nassolás.
Az elhízás esetén tehát alaposan meg kell vizsgálni, hogy milyen szerepe van abban a nassolásnak. Ha ez kimutatható, akkor lehetőleg kerülni kell azokat az élethelyzeteket, ahol erre nagyobb a kísértés. Ha ez sem elég, akkor orvosi segítség – gyógyszer, sebészeti beavatkozás – is szóba jöhet. Ilyen segítséget azonban csak jelentősebb, szövődményekkel járó elhízás esetén fog az orvos választani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply