Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Spanyol bordásgyík Psammodromus hispanicus

Spanyol bordásgyík Psammodromus hispanicus

Jellegzetességei: kis termetű, apró fejű gyík, teste enyhén lapított, és nagy, erősen ormós pikkelyekkel fedett. Színezete nem mondható egységesnek, de gyakran szürke, szürkésbarna vagy sárgás, világos, csíkokba rendeződött pöttyökkel és sötét keresztsávokkal. Nem ritkák az alig mintázott egyedek sem. Haloldala fehéres, halványzöldes vagy vörhenyes is lehet. Farka lényegesen rövidebb a közönséges bordásgyíkénál. A nemek hasonlóak. Testhossza 140-150 mm. Elterjedése: Ibériai-félsziget és Dél-Franciaország.
Élőhelye: homokos, napos vidékek, az alacsony bozótosokat, parkos tájakat, mezsgyéket és töltéseket kedveli. Sok helyütt sikeresen meghódította a tengerparti dűnéket is. Dél-Franciaországban 850, Spanyolországban 1500 m-es magasságig található meg.
Életmódja: a megfelelő élőhelyen sokszor nagy állományai élnek. Fürgén szalad, közben minden fedezéket kihasznál, így gyakran csak akkor lehet észrevenni, amikor éppen nyílt szakaszon rohan át szélsebesen. A nőstények 3-4 tojásukat maguk ásta járatokba rejtik. Gondos szülők. A spanyol bordásgyík forró nyarakon nyári pihenőre húzódik vissza, de télen is nyugodni tér, bár nem mindenütt. Üldözés elől nagy távokra és gyorsan képes futni, de meglepő gyorsasággal be is áshatja magát a laza homokba, sőt még ott is halad tovább. Ha megfogják, hangosan visít. Legkedveltebb tápláléka: kisebb bogarak, de ha nem talál jobb falatot, akkor jöhetnek a szöcskék, pókok és hangyák is. Egyéb: a Psammodromus nemzettség 4 fajból áll, közülük 2 fordul elő Európában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Éleshátúgyíkok

Fekete éleshátúgyík Algyroides nigropunctatus Jegyei: karcsú, magas homlokú gyík, hátán nagy, ormós pikkelyekkel és hosszú …

Leave a Reply