Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Természetes cukorpótlók a fogyókúrához

Természetes cukorpótlók a fogyókúrához

Szinte az összes fogyókúrás módszer tiltja, vagy legalábbis nem javasolja a cukor fogyasztását, mivel amellett, hogy nagyon magas a szénhidráttartalma, lassítja is az emésztést, savasságot okoz, de egyben szerves részét képezi a mindennapok során elfogyasztott ételeknek. Így nem könnyű kiiktatni az étrendből, és az sem mindegy, hogy mivel helyettesítjük, főleg, hogy manapság egyre többet hallani az édesítőszerek egészségre káros hatásairól, rákos megbetegedéseket okozható összetevőiről. Pedig ezek egyre inkább elterjednek, hiszen egyre többen próbálnak ki valamilyen fogyókúrát, vagy váltanak egészségesebb életmódra.
Ezért az alábbiakban szerepeljen pár természetes cukorhelyettesítő, amelyek nem rákkeltő hatásúak, és nem utolsósorban mellékhatás nélküliek, és mégis megédesítheted velük mindennapjaidat.
A fruktóz: ezt a cukorpótlót (más néven gyümölcscukrot) nem gyümölcsből állítják elő (ahogy ezt a neve sugallná), hanem kukoricából, bár az tény, hogy a szerkezete azonos a gyümölcsben fellelhető cukorral. Ez is szénhidrát, de ellentétben a kristálycukorral, a felszívódása lassabb, így nem hat olyan intenzíven a vércukorszintre, és nem vált ki nagy mennyiségű inzulintermelést. Illetve azért is kedveltebb a természetes édesítők közül, mert ez a legédesebb, így elég kevesebbet fogyasztani belőle (cukorbetegek is fogyaszthatják, de csak kis mértékben).
A legtermészetesebb édesítők közé tartozik a méz, teában az emberek többsége gyakran használja, de ugyanúgy édesíthető vele a kávé is. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, az emésztőrendszeri problémákra is jótékony hatással van. Azért túlzott mennyiségben ne fogyasszuk (legfeljebb napi 1 evőkanál fogyókúra alatt), mert glikémiás indexe majdnem a kristálycukorral megegyező, de édesebb, így ugyanazt az édesítő hatást kevesebb mézzel el lehet érni.
És végül az agavészirup: fruktózban bővelkedik, és kalóriában szegény, sőt még glikémiás szintje is alacsony. Az eddigiekben alkalmazott cukorfogyasztás teljesen kiváltható vele, cukorbetegek is használhatják.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás