Kezdőlap / Otthon és család / Idősgondozás / Testedzés változó korban

Testedzés változó korban

Úszás
Az orvosok véleménye szerint ez az egyik legegészségesebb testedzési forma. Nemcsak a víz, hanem nyáron a napfény és a levegő is felfrissíti az embert. Legyen húszéves vagy hetven, mindenkinek ajánlható e testmozgás. Mindenki annyit úszik, amennyit akar és olyan tempóban, ahogy az jólesik neki. A test majdnem összes izomcsoportját megmozgatja, alakunk szép lesz tőle. De szellemileg is szinte újjászületünk.
Kocogás
Sokan nem tudják, hogy mi is van a szó mögött. Lassú futást értünk alatta. Mégpedig úgy, hogy hajoljunk előre, felsőtestünk soha ne maradjon le a lábainktól, vagyis „ülve” fussunk. Testsúlyunkat a lábfejre, a talpra helyezzük.
Olyan futócipőt vegyünk, amelyben egy kis sarokgumi található. Ne fussunk többet, mint ötven-hatvan métert, utána sétáljunk kb. hatvan másodpercig. Közben végezzünk néhány légzőgyakorlatot. Nagyon fontos a bemelegítés: nyolc-tíz perc elég, főleg lábnyújtó és -erősítő gyakorlatokból álljon.
Az izzadságot könnyen felszívó és gyorsan tisztítható pamuttrikót, -inget vagy -blúzt viseljünk. Nyáron a napsugártól, télen pedig a hidegtől védjük fejünket sapkával.
Séta
Nem a napközbeni rohangálást értjük alatta, hanem a reggeli vagy esti félórás kényelmes sétákat. Minden évszakban sétáljunk a szabad levegőn és lehetőleg ne a füstös, zajos városrészekben. „Kiszellőzik” a fejünk, a tüdőnk, így testileg és szellemileg is
megújulunk.
Korcsolyázás, szánkózás
A tél elképzelhetetlen nélkülük. Unokáinkkal, rokonainkkal együtt vidáman, könnyedén kapcsolódunk ki.
Otthoni torna
Nem kell hozzá semmi, csak nyitott ablak, hogy bejöjjön a lakásba a friss levegő. Meg néhány légzőgyakorlat és speciális tornagyakorlat. Reggel tíz perc, este tíz perc, ennyi ideje mindenkinek van.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyszerű tornagyakorlatok nemcsak a változó korban!

A has tájának formálása a) Feküdjünk le összezárt lábbal, a karokat helyezzük fej alá. b) …

Hozzászólás