Kezdőlap / Tag Archives: étkezés

étkezés

Elegendő-e, csak a diétás élelmiszerek fogyasztása?

Csökkentett energiatartalmúak azok az élelmiszerek, melyek energiaértéke 30-50 százalékkal kevesebb a velük összehasonlítható élelmiszerekhez képest (például a diétás párizsi 7 százalékos zsírtartalommal). Energiaszegény élelmiszernek minősíthető az, amelynek egy adagja maximum 40 kalóriát szolgáltat (például Márka light italok; kevesebb, mint 20 kalória/ 100mililiter). Csökkentett zsírtartalmúnak pedig azt nevezik, melynek zsírtartalmát legalább ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A szénhidrátok szerepe

A szénhidrátok nagyon fontos részei az étkezésünknek. Innen kapja a test az izomenergiát, de csak abban a formában, ahogyan azt az emésztési rendszer, az idegrendszer és az agy felhasználja. Ebből az anyagból a testnek megfelelő mennyiséget kell kapnia, a túl nagy mennyiség zavarokat okoz. Ezt a problémát, amely nehéznek tűnik, ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Gomorgyűrű műtét után… Új élet!

A beavatkozás és az altatás miatt a műtét napján még nem tanácsos felkelni, a folyadék bevitelt infúzióval kell biztosítani, hiszen másnap reggel a nyeléspróba fogja megerősíteni a felhelyezés sikerét. Az első un. szűkítésre az 5-6 héten kerül sor, addig először csak folyadékot, később már pépes ételeket is lehet fogyasztani. Természetesen ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Rejtett kalóriák – nassolás

Egy átlagos nő napi kilokalória szükséglete 2400, míg egy férfié 3000. Ezeket a kalóriákat a főétkezésekkel lehet bevinni a szervezetbe. A súlyfelesleggel rendelkezők azonban ennél jóval többet esznek és ha még azt is beleszámítjuk, hogy mozgásszegény életet élnek, akkor az idő múlásával a súly egyre csak gyarapodik. A főétkezések között ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Egészséges étkezés és a kalcium

A kalcium kulcsfontosságú ahhoz, hogy testünk erős és egészséges maradjon. Alapvető építőanyaga többek között az egészséges csontozatnak mind a nőknél, mind a férfiaknál. Nekünk is és szervezetünknek is hasznára válik, ha minél több kalciumban gazdag ételt fogyasztunk, és korlátozzuk azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek kalciumot vonnak el a szervezetünkből. ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Naponta hatszor, de keveset elv

Téved, aki azt hiszi, hogy nem veszít a súlyából, vagy egészségtelen életmódot folytat, ha napjában többször, de keveset eszik. A napközben szükséges energiához szükséges kalóriát napi többszöri, kevés, de tudatosan megválasztott étkezéssel pótolhatja, és ez által nem rakódik le fölösleges zsír. Ezzel és a közben növekvő teljesítményképességgel 1-2 kilót lefogyhat ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A burgonya gyógyászati alkalmazása

Egyik legkedveltebb köretünk alapanyagát, a burgonyát nem kizárólag a konyhában hasznosíthatjuk, hanem a népi megfigyelésekre és a tudományos tapasztalatokra alapozva a gyógyászat területén is figyelmet érdemel felhasználása. Akár nyersen, akár főzve, vagy csak a levét felhasználva mindenképpen érdemes figyelmet szentelni jótékony hatásainak. A reszelt, nyers burgonya különösen hatékonyan alkalmazható a ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyózom, de nem bírom az éhséget

A mai modern élet egyik velejárója a túlsúly, ami hála a jó és bőséges, esetenként mérsékelten egészséges étkezéseknek, ételeknek bizony nagyon sokunkra kisebb nagyobb mértékben felcsúszik. Nagyon sokan küzdünk ezek ellen a kilók ellen, és aki vívja ezt a mindennapi szinte sose véget nem érő harcot nagyon sokszor találkozik az ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Retek és egészség

A retek különböző fajtái igen jó hatással vannak egészségünkre. Nálunk elsősorban a fekete retek ismert gyógyhatásairól, míg keleten a fehér retket használják elsősorban. Nemcsak a retek gyökere gazdag ásványi anyagokban, hanem a levele is, ami a gyökérnél valójában még több C vitamint, fehérjét és kalciumot tartalmaz. Használják vese- és bőrpanaszok ...

Érdekel a cikk folytatása? »