Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Gyepi béka elterjedése

A Gyepi béka elterjedése

Egész Közép-, Nyugat- és Észak-Európa, valamint a mediterrán és a mérsékelt zóna közötti átmeneti területek. Areálja innen végignyúlik Észak-Ázsián. Japánig. Európában az összes kétéltű közül a gyepi béka hatol fel a legmesszebb északra. A barna varanggyal együtt az ő elterjedési területe itt a legnagyobb. Magyarországon csak szórványosan fordul elő, főként a magasabban fekvő, csapadékosabb erdőkben. Élőhelye: a gyepi béka a nedvesebb biotópokat részesíti előnyben, a tengerszinttől a 2500 m fölötti hegyekig. Környezete iránt viszonylag igénytelen. Nemritkán az ember közelében, kertekben, parkokban, sövények mentén is megtalálni. Életfeltételeit mégis leginkább a nedves lapályokon találja meg.
Életmódja: a szaporodási időn kívül a szárazföldön él, ahol nappalra szívesen bújik meg nyirkos rejtekhelyeken. Elsősorban szürkületkor és éjjel portyázik tápláléka után, de nedves, esős időben akár nappal is. Száraz környezetben csak rövid időre tartózkodhat, mert bőre gyorsan kiszárad. Forró, száraz időben ezért kell nedves menedékre húzódnia. A hiányzó vizet ilyenkor bőrén át tudja újra felvenni. A gyepi béka jól és ügyesen ugrik. A felesleges ugrálást azonban kerüli. hogy takarékoskodjon erejével. Zsákmányát ugrás után, villámgyorsan rávetődve kapja el, vagy kivethető nyelvével ragadja meg, ha az elég közel jött, esetleg közvetlenül bekapja.
Bár a petézőhely is a gyepi békák vadászterületének része, a nyár folyamán nemritkán messzebb is eltávolodnak tőle. Téli szállásukat október végén november elején keresik fel. Ehhez jobbára kisebb, de legalább 50 cm mély víz kell nekik. Ha annál sekélyebb, vagy késő ősszel elkezd kiszáradni, akkor előfordulhat, hogy a mélyebb pontokon összegyűlő gyepi békák a jég fogságába esnek és megfulladnak. A telelő békákra nagy veszélyt jelent az iszaprothadás is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csukafejű és Olasz gőte

Jegyei: karcsú gőte, hosszúkás, lapos fejjel, feltűnően kiálló felső állkapoccsal, bőre gyakran érdes, szemölcsös. Hátszínezete …

Leave a Reply