Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Gyepi béka szaporodása

A Gyepi béka szaporodása

A megfelelő telelőhelyekre gyakran több kilométerről igyekeznek a gyepi békák. Ha ezeket a kicsiny tavakat betemetik. elszennyezik, vagy a túl nagy halállomány miatt válnak használhatatlanná, annak a békákra nézve súlyosabb következményei lesznek, mint ahogy azt az ember egy ilyen viszonylag „csekély” beavatkozás után gondolná. A gyepi békák telelőhelyül fagymentes üregeket is választhatnak. Téli pihenőjükből kora tavasszal ébrednek fel, amint megindul az olvadás. Az alföldeken ez már február végén, március elején bekövetkezhet; a hegyekben a magasságtól függően később.
A nőstényekben már a téli pihenő során kifejlődtek a peték, és a hímek is felkészültek a szaporodásra. Mindkét nem gyakorlatilag egyszerre érkezik a petézőhelyre, ha nem éppen ott teleltek át. Gyakran ugyanoda mennek, ahol maguk is kikeltek. A hímek halk morgással jelzik tartózkodási helyüket a petézni készülő nőstényeknek. Az alacsony, 1-4 °C-os vízhőmérséklet ellenére nászuk már az első langyos tavaszi estéken megkezdődik. Rövid időszak ez. alig tart két hétig. A gyepi békák szaporodása a tavacska napsütötte szögleteiben zajlik le. A hímek a még le nem petézett nőstényért gyakran küzdenek is, a győztes végül szorosan átöleli „szíve hölgyét” annak karjai mögött.
Így a hím is segédkezik a peték gyors kipréselésében. A nagyobb, 8-10 cm hosszú nőstények petecsomóiban akár 4000 pete is lehet. A vízbe jutva a peték erősen felduzzadnak, és a csomó az aljzatról a felszínre emelkedik. A petéken egy felfelé irányuló sötét és egy lefelé irányuló világos pólus van. A sötét szín elnyeli a napfényt, ami segíti a pete fejlődését, ugyanis az így akár 10 °C-kal is melegebb lehet környezeténél. A peték fejlődése többnyire 3-4 hétig tart; a lárváknak 2-3 hónap kell, míg kis békává fejlődnek és a szárazra vonulnak. A kb. 1,5 cm-es békácskák néha nagy tömegekben hagyják el a vizet, s ilyenkor „békaesőről” beszélünk. Ivarérettségüket 3 év múltán érik el.
Tápláléka: rovarok és azok lárvái, pókok, ászkák, csigák és férgek.
Ellenségei: gólyák, vízisiklók, sünök, cickányok, döglegyek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csukafejű és Olasz gőte

Jegyei: karcsú gőte, hosszúkás, lapos fejjel, feltűnően kiálló felső állkapoccsal, bőre gyakran érdes, szemölcsös. Hátszínezete …

Leave a Reply