Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Gyepi béka jellegzetességei

A Gyepi béka jellegzetességei

Nagy, erős alkatú béka, kifejlett kori testhossza 10 cm-t, ritkán annál többet is elérhet. Alapszínezete szerint általában
egy barnásabb és egy sárgásabb típust lehet elkülöníteni. Hátoldalán szabálytalan alakú és különféle méretű foltok húzódnak, amelyek az állatnak jó rejtőszínt kölcsönöznek. A fehéres, sárgás vagy enyhén narancsszínű hasoldal a nőstényeknél jobban, a hímeknél kevésbé foltos, néha egyszínű. A gyepi béka oldala rendszerint sötéten márványozott. Hátsó lábán sötétbarna vagy feketés keresztsávok futnak. Színezete alapján különösen a világos alakok összetéveszthető az erdei békával. A fiatalok néha a mocsári békára hasonlítanak. A gyepi béka hátsó lába feltűnően erős, méternél is nagyobbakat tud vele ugrani. A vízben pedig erőteljes lábtempóval, igen jól úszik és bukik. Mégis, hátsó lába viszonylag rövidebb, mint az erdei békáé. Ha oldalt. a test mellé fektetjük, a bokaízület éppen a szemig ér, és csak ritkán éri el a tömpe orrcsúcsot. A sötét halántékfoltban ülő dobhártya jól kivehető, láthatóan messzebb van a szemtől, mint az erdei békánál. Az ék alakú halántékfolt egyébként kevésbé üt el a fej színétől. Emellett a háton látható mirigyes párkányok is közelebb húzódnak, mint az erdei békánál. A fiatal, még nem teljesen kifejlett gyepi békákat tompább orruk és csak gyengén fejlett belső sarokgumójuk különíti el a mocsári békáktól.
A hímeknek 2 belső hangzacskójuk van, amellyel mély, morgó hangot hallatnak, méghozzá gyakran a víz alól. Mivel a vízben jobban terjed a hang, mint a levegőben, morgásuk így messzebbre eljut. A párosodás idejére a hímek halvány kékesszürke színt öltenek, amely a toroktájékon a legélénkebb. Ezenkívül igen erős, vaskos karjukról és fekete hüvelykvánkosukról ismerhetők fel. A peterakásra készülő, sokszor nagyon hasas nőstények legtöbbször termetesebbek a hímeknél, és bőrük láthatóan szemölcsös, főként az oldalukon, ezt „nászkiütésnek” mondják. Peterakás után a hímek kékes színéhez hasonlóan ez is elmúlik, amint a gyepi békák visszatérnek a szárazföldi életmódra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Hozzászólás