Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Mediterrán levelibéka elterjedése

A Mediterrán levelibéka elterjedése

A mediterrán levelibéka a Pireneusi-félszigeten és Franciaország déli részén a zöld levelibéka areáljába ékelődik bele. Előfordul Dél- és Kelet-Spanyolországban, eljutott Dél- és Közép-Portugáliába, de Spanyolország északkeleti részéről és a Pireneusokból hiányzik. A Baleár-szigeteken azonban megtalálható. Franciaországban a Pireneusok mentén eléri az Atlanti-óceánt, és Provence-on át behatol Északnyugat-Olaszország tengerparti térségébe.
Vagyis ez a figyelemreméltóan nagy areál három különálló részre oszlik, amelyek mind átfednek helyenként a zöld levelibéka elterjedési területével. A két faj közötti versengés tehát nem lehet az areál ilyetén való alakulásának egyetlen oka. A mediterrán levelibéka továbbá előfordul Északnyugat-Afrikában, a Kanári-szigeteken és a Madeirákon. Élőhelye: folyóparti ligetek és nedves völgyek, de gyakran kifejezetten száraz, forró tájak is, ahol némi víz van. Ahol a két levelibékafaj együtt fordul elő, ott a mediterrán levelibéka az alacsonyabb, melegebb fekvésű helyeket és a kisebb, kevésbé állandó vizeket kedveli. Művelt területeken ciszternákba, kutakba és öntözőcsatornákba rakja le petéit. Nagyon hasonlít a zöld levelibékára, annak igen közeli rokona. Testhossza az orrcsúcstól a kloákáig kb. 5cm. Orrnyílásától csupán egy vékony és sötét csík húzódik szemén és
fülén át a vállára, tehát nem nyúlik a hátsó lábig, mint a zöld levelibékánál.
Egyéb: a fejoldalon lévő fekete csík a fiataloknál a test oldalára is átnyúlhat, és ezért úgy tűnhet, mintha hibridek lennének. Idővel aztán majd egyértelműen lát-szik, hogy van-e csípőkacskaringója az állatnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Leave a Reply