Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A színes ételek a diétában

A színes ételek a diétában

Válasszunk színekben gazdag ételeket diétánkhoz. A zöldségek és gyümölcsök az egészséges étkezés alapját jelentik. Alacsony a kalóriatartalmuk, de tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rosttal. Minden étkezés része kellene hogy legyenek, és nassolásként is ezeknek kellene hogy eszünkbe jussanak. Próbáljunk belőlük naponta legalább öt adagot fogyasztani. A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok megvédhetnek egyes betegségektől bennünket.
Együnk gyümölcsöket a szivárvány minden színében, minél élénkebbek a színek, annál jobb. A sötétebb, élénkebb színű gyümölcsök és zöldségek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat. A különöző színűeknek különböző jó hatásai vannak. Lássunk néhány jó példát.

A zöld színű ételek tele vannak kalciummal, magnéziummal, vassal, cinkkel, A-, C-, E- és K-vitaminnal, és különösen hasznosak a légzőrendszer számára. Bátran fogyasszunk például sötét és világoszöld salátákat, kelkáposztát, mustár zöldjét, brokkolit, kínai kelt.
Vannak természetesen édes zöldségek, ezek csökkenthetik az édességek utáni vágyunkat. Ilyenek például a kukorica, a sárgarépa, a cékla, a hagyma, a sütőtök.
Gyümölcsök széles választéka az egészséges étkezés másik alapja. Tele vannak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A bogyós gyümölcsök rákellenesek, az almában sok a rost, a citrusféléknek magas a C-vitamin tartalma, stb.
Igyekezzünk friss és helyből való ételeket venni, például termelőktől, helybeli gazdáktól

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply