Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Az Erdei béka elterjedése

Az Erdei béka elterjedése

Franciaországtól Németország középső részein át keleten a Fekete-tengerig és délen az Égei – tengerig megtalálható. valamint szinte egész Olaszországban és Szicíliában is. Európán kívül előfordul Irán északnyugati térségéig. Ezen az óriási területen belül sincsenek földrajzilag elkülöníthető alfajai.
Élőhelye: a lombos erdők és különösen a galériaerdők. a hozzájuk csatlakozó nedves rétek jelentik fő biotópját. Az erdei béka e speciálisabb igénye miatt Nyugat- és Közép-Európában szórványosabban fordul elő, közel sem olyan sokfelé, mint a gyepi béka (hazánkban éppen fordított a helyzet). Az erdei béka Délkelet-Európában a ligeterdők jellegzetes faja, a hegyekben azonban csak 1000 m-ig hatolt fel. Életmódja: a rövid párzási időn kívül a szárazon portyázik, gyakran a víztől távol. Nappal és éjjel is mozog. A veszély elől rendkívül nagy ugrásokkal menekül. A nagyobb nőstények 2 m-nél is messzebb ugorhatnak.
A párzás és a peterakás március-áprilisban zajlik, rendszerint röviddel a gyepi békák után. A nász alig két hétig tart. Egyetlen nőstény petecsomója kb. 1000-2000 petét foglal magába. Az ebihalak nyár derekán alakulnak át kis békává, és 2-3 év múltán válnak ivaréretté. Tápláléka: rovarok és egyéb apró állatok, mindenekelőtt férgek, olykor meztelencsigák is, amelyeket a sűrű növényzet közt a talajon vagy az avarban fog meg. Főként éjjel jár tápláléka után, bár ha a levegő páratartalma magas, nappal is vadászik. A fajt elsősorban a gyepi békával és az olasz barna békával lehet összetéveszteni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Teknősmentés a Mafia-szigeten

A világ öt tengeri teknősfaja közül a Mafia-szigeten négy honos. A tengeri teknősök a következők, …

Hozzászólás