Kezdőlap / Tag Archives: alkohol (page 2)

Tag Archives: alkohol

A testépítő és a káros szenvedélyek

A dohányzás ártalmas hatását a szervezetre már régen bebizonyították. Ez a károsító hatás a sportoló – így a testépítő – szervezetére még fokozottabban érvényes. A legegyszerűbb azt mondani, hogy a legjobb, ha nem dohányzunk. A tények azt mutatják, hogy sokan vannak, akik már azelőtt rászoktak a dohányzásra, mielőtt elkezdtek volna …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vörösbor és szőlőlé

Mit is iszunk? A szőlő levét. A borok többsége kék szőlőből készül, héjon erjesztéssel: a mustot nem választják le a cefréről, hanem együtt érlelik vele, így a gyümölcs szín- és aromaanyagai felszabadulnak. Velük együtt pedig a zömmel a héjában található és az egészségre oly jótékony antioxidánsok is. (Ezeknek a vegyületeknek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyókúra és az italok

Az alkoholmentes és cukornélküli italok, folyadékok fogyasztása lényeges eleme a fogyókúrának, legalább napi 1,5-2 liter energiaszegény ital fogyasztása indokolt. Ehhez segítenek hozzá a már mindinkább elterjedő light italok is, melyeknek cukor-és energiatartalma közel a nullával egyenlő. Más megítélés alá esnek az úgynevezett üdítőitalok, szörpök, ezek cukortartalma 10 százalék körül van, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mivel kínáljuk a kávét?

A kávé magában is finom, de sokféle íz létezik, amivel még élvezetesebbé tehetjük. A legtöbben tejjel és tejszínnel fogyasztják, ezek a kávé savtartamát csökkentve még inkább kiemelik a zamatot. Vegyük sorra, hogy mi mindent ihatunk a kávé mellé, ha egy borús délután fel szeretnénk dobni magunkat valamivel! A hagyományos módszerrel …

Érdekel a cikk folytatása? »

A csontleépülés természetes folyamat

Egy ember szervezete 30 éves koráig évente 1%-kal több csontszövetet termel, mint amennyit veszít. A 40. évtől kezdve ez az arány megfordul. A csontritkulás nem betegség, sokkal inkább az öregedéssel járó folyamat, ami leginkább a nőket érinti. A csontveszteség legnagyobb része a gerincoszlopban, a végtagokban, legfőképp az alsó végtagokban és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Borpárlat

A kierjedt szőlő lepárlásából készült párlat. A jó borpárlat készítéséhez jó savakkal és alacsonyabb cukortartalommal rendelkező szőlőfajta szükséges, mert az érlelés során ez a háttér adja meg a hosszú távú eltarthatóságot. Lepárlás előtt a kierjedt szőlőt (bort) nem érlelik, hanem az erjedés befejeződése után lepárolják azt. Alkoholtartalma 35-60% között változhat. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vajon mi elől menekülnek az emberek leggyakrabban az alkohol mámorába?

Általában az érzelmi indítékok játszanak nagy szerepet. Amikor az emberek úgy érzik, hogy problémáikat nem tudják megoldani, akkor nyúlnak először pohárhoz. Azt hiszik, hogy a pillanatnyi kábultság, mámor megoldást nyújt. Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy testi-lelki állapotuk mesterséges rongálásával problémamegoldó képességük csökken. Ezzel szemben az egészségesen élő, edzett ember sokkal …

Érdekel a cikk folytatása? »

A részeg mámor

Az első írásos emlékek már az alkohol és a belőle készült italok eredetéről tanúskodnak. „Kenyeret adtam az éhesnek, sört a szomjasnak” – vallották az egyiptomiak. A bibliai olvasmányok szerint Noé készített elsőként bort, amikor a vízözön után kiszállt a bárkából. Régen is voltak részegek és részegeskedők, II. Ramszesz egyiptomi fáraó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Alkoholfüggőség

Az alkoholizmus a világ számos országában a legelterjedtebb szenvedélybetegség. Az alkoholizmus következményei az egyénre, a családra és a társadalomra is hatással vannak. Az alkoholizmus ezért nem csupán orvosi toxikológiai kérdés, hanem súlyos pszichológiai és társadalmi probléma is egyben. A WHO meghatározása szerint az a személy tekintendő alkoholistának, akinél az alkoholfüggőség …

Érdekel a cikk folytatása? »