Kezdőlap / Tag Archives: anyatej (page 4)

Tag Archives: anyatej

Vannak-e a szoptatásnak hátrányai?

Ha megkérdezik az édesanyákat, hogy a kisbaba szoptatásának vannak-e hátrányai, különböző véleményeket hallhatunk. Vannak, akik a szoptatást nagyon praktikusnak találják és mindenestől élvezik. Mások úgy nyilatkoznak, hogy megkötve érzik magukat. A szoptatással összefüggő szoros anya-gyermek kötődés különböző hatást válthat ki; vannak asszonyok, akik ezt az intenzív közelséget, saját testük állandó …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szoptatás hatásai

A szoptatás számos előnnyel jár, az anya és a gyermek számára. Az előtej, a kolosztrum, mint első táplálék bevonja belülről a beleket, és ezáltal megnehezíti a csírák és allergizáló anyagok bejutását. A kisbaba optimális mennyiségű folyadékhoz és könnyen emészthető tápanyagokhoz jut. Mindezek mindig a megfelelő hőmérsékleten, mennyiségben és összetételben állnak …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az anyatej összetétele

Az anyatej 88 százaléka víz. Szabályozza a csecsemő víz- és tápanyagháztartását. A kisbabáknak nagyon sok vízre van szükségük testhőmérsékletük szabályozásához, építőanyagként valamint oldó és szállítóanyagként más anyagok számára. Az anyatej magas víztartalma miatt a kisbabának nincs szüksége folyadékpótlásra. Mindemellett az anyatej sok egyéb életfontosságú alkotóelemet tartalmaz, ilyen a zsír, a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szoptatás fontossága

Amikor egy kisbaba megszületik, a legjobb táplálék számára az anyatej. Nem csak az embereknél van ez így, hanem az emlős állatoknál is, akik mind szoptatják bizonyos ideig kicsinyeiket. Sok nőben felmerül a kérdés, hogy vajon meddig szoptasson? Elegendő pár hónapig, Fél évig? vagy esetleg 2-3-4 éves koráig? Vagy minél tovább, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Cereáliák, bébiételek

A főzelékek bevezetése a csecsemő életében mérföldkőnek számít. Legyünk nagyok figyelmesek az ételek elkészítésénél, mindig alaposan megmosott kiváló állapotú zöldségeket, hozzávalókat használjunk fel az előállítás során. Növényi olaj A főzelékek beépítését követően deciliterenként egy teáskanál napraforgó-olajat adunk a baba főzelékéhez. Bébiételek Akadhat az édesanyának olyan tennivalója, hogy nem tud friss …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szoptatás nehézsége

A legtöbb kismama nagy félelme, hogy nem tudja megfelelően táplálni kisbabáját. Egyetlen egyszerű szabályt kell azonban csak betartani: az újszülött a lehető leghamarabb engedjék szopni, és türelmesnek lenni, míg mindketten elsajátítják a helyes technikát. A WHO ajánlása szerint a csecsemőt féléves koráig csak anyatejjel táplálják, hiszen ez számára a legideálisabb …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mit itassunk a babával?

Az anyatejen élő babáknak még a legnagyobb melegben sem kell vizet adnunk, hisz számukra a tej étel és ital is egyben. Ha azonban már nem elég az anyatej, vagy valamilyen okból nem szoptatunk, a tápszeres etetések között kevés vizet itassunk a gyerekkel. Egy csecsemőnek naponta testsúly kilogrammonként 150 ml folyadékra …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hozzátáplálás elkezdése

Ma még az orvosok, védőnők körében sincs teljesen egységes álláspont a baba táplálásával kapcsolatban. Abban többé-kevésbé egyetért mindenki, hogy a baba számára legideálisabb táplálék az anyatej különösen életének első pár hónapjában. Így ha nincs egészségügyi akadálya, a babának a legmegfelelőbb eledel az anyatej. A ma legelterjedtebb és legelfogadottabb etetési elv …

Érdekel a cikk folytatása? »

Egészséges babatáplálás

Az egészséges táplálkozás fontosságát senki sem vitatja, de ha baba születik a családba, méginkább szükséges tájékozódni mikor és mit adhatunk a gyermeknek. A csecsemő 6 hónapos koráig tökéletesen megfelel ha „csak” szoptat az anyuka. Az anyatej pótolhatatlan csodája a természetnek, a baba tápanyag és folyadékigényét is teljes mértékben kielégíti. Nincs …

Érdekel a cikk folytatása? »