Kezdőlap / Tag Archives: egészség (page 29)

Tag Archives: egészség

K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek másik gyakran használatos neve: a fillokinon (filum=levél). Két formáját különböztetjük meg: a K1 és a K2-vitamint. A K1 vitamint a zöld növények szintetizálják, a K2.vitamint pedig a baktériumok termelik, amely a vastagbélben termelődik. A K-vitamin a véralvadáshoz és az alvási faktorok képzéséhez szükséges. Elősegíti …

Érdekel a cikk folytatása? »

Megtalálni a tápanyagokat

Bizonyára Ön is hallotta már, hogy a test egy gépezetre hasonlít. Bizonyos értelemben találó a hasonlat, hiszen ahogy egy autónak szüksége van benzinre, olajra, vízre és rendszeres szervizelésre ahhoz, hogy jól működjön, testünk is táplálékot és vizet igényel hatékony működéséhez. Vegyük figyelembe azt is, hogy nem elég bármilyen üzemanyagot tankolni …

Érdekel a cikk folytatása? »

Csak egészségesen

Hogy én mit gondolok a fogyókúráról? Hát azt, hogy ez sajnos mára már divattá vált. A buszon, a munkahelyen, a bevásárló központokban (és még sorolhatnám), mindenhol és minden nap hallani embereket, akik a fogyókúrát taglalják. Nincs olyan ember a tinédzserektől kezdve, aki élete folyamán ki ne próbált volna valamilyen módszert …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szabad gyökök rossz és jó hatásai

Bár többségében negatív élettani hatásairól ismertek a szabad gyökök, tudni kell, hogy nem véletlenül vannak jelen a szervezetben, jótékony, hasznos szerepük is van. Legelőször azonban nézzük meg, mik is ezek a szabad gyökök és miként keletkeznek. Anyagcsere folyamataink irányítója az oxigén, mely nélkül az életünk lehetetlenné válna. Az oxigén biztosítja …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szépség és immunrendszer

Az elmúlt évtizedben a szakemberek elismerték a szabad gyökök szerepét az öregedési folyamatban. A baj akkor kezdődik, amikor a szervezet szabad gyököket felderítő képessége lelassul az olyan oxidációt serkentő tényezők hatására, mint a napfény, a stressz, a dohányfüst és bizonyos gyógyszerek (leginkább az antibiotikumok). Arról, hogy bőrünk sejtjei vesztésre állnak …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Kálcium és a Magnézium fontossága

Kalcium Az emberi szervezetben a kalcium a legbőségesebben előforduló ásvány, a teljes testsúly több mint 1,5%-át teszi ki. A test kalciumtartalmának mintegy 99%-a a csontokban található, a fennmaradó 1% pedig a lágyszövetekben. A kalciumfelszívódás teljes mértékben a D-vitamintól függ, ezért a D-vitamin- és a kalciumhiány tünetei gyakran megegyeznek. A tápanyag-kiegészítés …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Kávézás jó és rossz oldala

A kávéfogyasztás egy igen elterjedt szokás, mely főleg a felnőttekre jellemző, bár számos esetben már a középiskolai évek alatt megkezdődik a rendszeres kávézás. Jó és rossz hatásairól nap, mint nap hallhatunk, de a hatalmas információáradatban néha nehéz kiszűrni a valóságosat. Míg bizonyos emberek arról számolnak be, hogy roppant egészséges és …

Érdekel a cikk folytatása? »

B mint Böjt

Ősidők óta ismert módszer, amelynek modern változata mostanában válik egyre népszerűbbé. Ideális időpontja a tavasz és az ősz, amikor a „légköri körülmények” is kedveznek a megtisztulásnak. Böjt elképzelhetetlenül sokféle van, de a legismertebb az a tea-léböjt kúra, amelyet két német orvos, dr Otto Büchinger és dr. Hellmut Lützner dolgozott ki, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vitaminokról

A vitaminok bár a minden napi életünk része, csak 100 éve tudjuk, mennyire nélkülözhetetlenek, hogy életben legyünk és hogy egészségesen éljünk. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, a növekedéshez, a sejtek szövetek regenerációjához, és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez. A vitaminok önmagukban nem jelentenek energiaforrást. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Étkezés nagyobb gyermekeknél

Kétéves korára a gyermek kinő az etetőszékből, és a felnőttekkel együtt az asztalnál eszik. A közös étkezés fontos társadalmi alkalom a gyermek számára; szocializálódásának lényeges része, hogy megtanul családtagként viselkedni. Az is fontos, amit eszik, de mi csak a megfelelő táplálékról gondoskodjunk, azt bízzuk rá, hogy megeszi-e azt amit kap. …

Érdekel a cikk folytatása? »