Kezdőlap / Egészség és fitness / A Kálcium és a Magnézium fontossága

A Kálcium és a Magnézium fontossága

Kalcium
Az emberi szervezetben a kalcium a legbőségesebben előforduló ásvány, a teljes testsúly több mint 1,5%-át teszi ki. A test kalciumtartalmának mintegy 99%-a a csontokban található, a fennmaradó 1% pedig a lágyszövetekben. A kalciumfelszívódás teljes mértékben a D-vitamintól függ, ezért a D-vitamin- és a kalciumhiány tünetei gyakran megegyeznek.
A tápanyag-kiegészítés okai
Kalciumot bárki szedhet, akit aggaszt az esetleges kalciumhiány kockázata. Ide tartoznak elsősorban:
– A vegetáriánusok, különösen a veganisták.
– Azok a fiatal nők, akiknek családjában előfordult csontritkulás.
– A változás korán túljutott nők. – Terhes és szoptató anyák.
– Alumíniumtartalmú antacidokat (egyes emésztést segítőtabletták és porok ilyenek) használók, mivel ezek a szerek lebontják a kalciumot.
Magnézium
A magnézium, mennyiségét tekintve, közvetlenül a foszfor és a kalcium után következik a szervezetben. A magnézium és a kalcium az anyagcserében szorosan összefonódik.
A test magnéziumtartalmának több mint 65 %-a a csontokban található, ahol a kalciummal és a foszforral együtt a csontváz erejét és szerkezetét biztosítják.
Ez az ásvány kulcsszerepet játszik az energia felszabadításban, más szóval az energiatermelő reakciók egyik katalizátora. Ezenkívül szükséges még az RNS-szintézishez és a DNS megkettőződéséhez is – vagyis a sejtek szaporodásához. A magnéziumnak mindezeken túl fontos szerepe van az izmok és az idegek működésében. A nők gyakran szednek magnéziumot a menstruáció előtti feszültség enyhítésére, különös tekintettel az édességek megkívánására és a gyomorgörcsökre. A magnézium használata ebben a helyzetben nagyon ésszerű, hiszen kísérletek bizonyítják, hogy a havi vérzés előtt a vér magnéziumszintje leesik. További panaszok, melyek esetén a magnézium segítségnek bizonyult – az önkéntelen izomrángások (például a szemhéjé), valamint kalciummal együttesen izomgörcsök esetén. Az izomműködéssel való kapcsolata miatt úgy vélik, hogy a magnézium védi a szívet, közelebbről talán az aritmiák (szabálytalan szívdobogás) megelőzésében segít.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás