Kezdőlap / Tag Archives: életmód (page 12)

Tag Archives: életmód

A folsav és a DNS-szintézis

A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav. A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból. Hiánya A …

Érdekel a cikk folytatása? »

Multivitamin és fokozott hatású ásványi kiegészítő

Lehet, hogy valakinek csak egy jól kiegyensúlyozott multivitaminra és ásványi kiegészítőre van szüksége. De ugyanez az alapját is képezheti egy kúrának, mely során külön egyedi kiegészítőkkel is megfejelik az illető sajátos igényeihez igazodva. Az okosan kiválasztott multivitamin megfelelő arányban kiegyensúlyozott tápanyagokat tartalmaz, és az ideális döntést jelenti, hacsak az orvos …

Érdekel a cikk folytatása? »

Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?

A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

A-vitamin a tökéletes látásért

Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat. Az ókori Egyiptomban a gyenge látásra gyógymódként nyers májat kellett enni. E tápanyag nélkülözhetetlen a szürkületben való látáshoz, hiánya farkasvakságot okozhat. A fejlődő országokban, ahol az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mindennapi gondjaink: zsírkérdés

Zsírok szerepe az étrendben Napi energiafelvételünk negyven-hatvan százalékát étrendünk zsírokkal fedezi. A felmérésekből kiviláglik, hogy a kelleténél sokkal több koleszterint és telített zsírt fogyasztunk, melynek nagy része felesleges, hiszen szervezetünk más forrásokból képes koleszterint előállítani, és meg is teszi. Másrészt a szerkezeti zsírok létrehozásához szükségei esszenciális zsírokat a test nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin alapanyaga, ezért nem is ugyanaz a dolga, mint a vitaminé. A szervezetnek át kell alakítania A-vitaminná, mielőtt hasznát vehetné. A béta-karotin ennek ellenére hatékony pusztítója a szabad gyököknek, ezért fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiséget belőle. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a dohányosok és a sokat …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyókúra másként

A fogyókúrával kapcsolatos szenvedéseknek ezennel vége. Az akupunktúrás kezelések és más alternatív módszerek segítségével kínzó diéta nélkül fogyhatunk le. Ha komolyan elszántuk magukat a változtatásra, a legkülönbözőbb gyógymódokat hívhatjuk segítségül céljain elérése érdekében. Az akupunktúrás kezelésekkel valóra válthatjuk az ideális alakról szóló álmunkat. Természetesen akaraterő és sok lemondás nélkül ez …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyjunk lecitinnel!

A lecitin sok élelmiszerben fellelhető, mindennapos összetevő, hála annak a képességének, hogy képes mind olaj-, mind vízalapú vegyületekkel keveredni. Mégis sikerült elérnie, hogy valamiféle csodaszerként ismerjék, a szívbetegség megelőzésének és kezelésének egyik létfontosságú tényezőjeként, ezenkívül hatásos fogyasztószerként. Az először 1850-ben elkülönített lecitint a máj állítja elő, ezenkívül megtalálható még a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vegetarianizmus előnyei és árnyoldalai

Mielőtt átállnál a vegetáriánus étrend valamelyik formájára, érdemes tájékozódni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez az életforma, hogy biztos lehess benne: az egészséget választottad. Aki a vegetarianizmus mellett dönt, az megszabadul az alkohol, a dohányzás és a kávézás rossz szokásáról, és annak minden negatív velejárójától. Nem csak ez van …

Érdekel a cikk folytatása? »

„Egészséges emberek”

Mit is értünk pontosan azon, hogy „egészséges”? Ezt a szót túlságosan is gyakran használjuk a betegség hiányának meghatározására. Önnek nincs rákja vagy szívinfarktusa, egyetlen napot sem volt még táppénzen, tehát bizonyára egészséges. Ugyanakkor talán mégis mindig fáradt, kimerültnek érzi magát, egyik náthát a másik után kapja el, kedvetlen, és a …

Érdekel a cikk folytatása? »