Kezdőlap / Tag Archives: életmód (page 14)

Tag Archives: életmód

A halolaj gyógyító ereje

A halolajok alkalmazása reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében láthatóan enyhítette a megdagadt és érzékeny ízületek okozta tüneteket, a reggeli merevséget és a fájdalmat. Hatása vélhetően a B4-leukotrin és az 1-interleukin nevű molekulák termelésének visszafogásán alapszik – ezek a vegyületek okozzák a reumás ízületi gyulladással együttjáró étvágytalanságot, és a porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Felmérések a megfelelő ásványianyag- és vitaminszintekről

A legfrissebb felmérések szerint a brit népesség valószínűleg nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiába hiszik azt, hogy kiegyensúlyozott étrenden élnek. Az egyik felmérésbe olyanokat vontak be, akik táplálkozási szakemberektől folyamatosan kaptak személyre szóló tanácsokat a helyes étkezési szokásokról. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kolin és inozit

E két vegyületet, a kolint és az inozitot, néha a tágabb értelemben vett B-vitaminkomplex összetevők közé sorolják, noha valójában nem igazi vitaminok, hiszen a szervezet maga is elő tudja állítani őket. Mi a hatásuk? Mind a kolin, mind az inozitol különféle foszfolipidek – a sejtfal alkotó elemeinek – összetevői. Ezenkívül …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a vitaminok és az ásványi anyagok szerepe?

A mikrotápanyagok nem tartalmaznak kalóriákat, nem adnak energiát – ez a makrotápanyagok dolga. Ez utóbbiak energiája azonban nem szabadulhat fel, csak a mikrotápanyagok jelenlétében. Mindez azért van, mert az enzimek, a biológiai folyamatok lezajlását engedélyező szerves katalizátorok, részben vitaminokból és ásványi anyagokból alakulnak ki. A vitaminokat ezért is hívják néha …

Érdekel a cikk folytatása? »

A legjobb diéta

A legjobb diéta nem fogyókúra. A kettő ugyanis, diéta és fogyókúra, nem ugyanazt jelenti. A fogyókúra lényege a fogyás elérése, a testsúlycsökkenés, míg a diéta az egészséges táplálkozás beállítása és megtartása, nem feltétlenül a fogyás reményében. Van, aki azért diétázik, hogy testsúlya gyarapodjon. Hiába várjuk az eredményt csodaszerektől. Önmagukban a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A halolaj és az egészség

A halakban az alábbi omega-3 zsírsavak találhatók: ekozapentánsav (EPA), dokozapentánsav (DHA) és dokozahexánsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról kiderült, hogy képesek csökkenteni egy másik zsírfajta, a trigliceridek, arányát a szervezetben. Ez utóbbi zsírok magas szintje meggátolja a szervezet vérröglebontó képességét, ezért egyike a szívinfarktus rizikófaktorainak. Az eszkimó történet ebben az összefüggésben …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio vagy nem bio?

Ideális körülmények között egy tökéletes gyógyszer-molekulának bármiféle mellékhatás nélkül illenék kifejteni hatását. Ilyen tökéletes molekula persze nem létezik, de lehetőség szerint jobb a legkevésbé tökéletlent választani. Az orthomolekulák pedig kevésbé tökéletlenek, mint a xenobiotikumok. Ahogy azonban a vitaminterápiák kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a tömegtájékoztatás azonnal hangot adott a xenobiotikumokat használó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyni tojással

A tojást szinte mindenki szereti. elkészítése változatos lehet. Sütve, főzve, hidegen és melegen egyaránt jó ízű és változatos étrendet biztosít önmagában is. Aki ezt a féle diétát választja, biztos lehet a sikerben! A tojás régebben azt a tévhitet terjesztette, hogy koleszterinproblémákat okoz. Szerencsére a kutatások ezt megcáfolták és egészségesnek minősítették …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vegetárius étrendről általában

Lehetőleg kevés vagy abszolút semmi sót ne tartalmazzon az étel. Fehérje, tojás, tej, túró és szója fogyasztható. Az elfogyasztott ételek mennyisége az egyéni igényekhez igazodik. Csak szikkadt barna kenyeret szabad enni. A zöldségeket párolt vagy nyers formában készítjük el. A párolt zöldségek kevés levet engednek, ezért szósszal köríthetjük azokat, ez …

Érdekel a cikk folytatása? »

A folsav és a DNS-szintézis

A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav. A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból. Hiánya A …

Érdekel a cikk folytatása? »