Kezdőlap / Tag Archives: étel

Tag Archives: étel

Az élelmiszer allergia beazonosítása

Becslések szerint tíz ember közül három szenved élelmiszer allergiában. Néha meglehetősen nehéz igazolni, hogy a tüneteket valóban bizonyos élelmiszerek okozzák. Ha a tünetek közvetlenül élelmiszer elfogyasztását követően jelentkeznek, akkor viszonylag könnyű a bűnöst azonosítani. Más esetekben azonban, amikor az étel elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között hosszabb idő telik el, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A legallergizálóbb hétköznapi ételek

Az ételallergiák 50-70 százalékát az ételek egy kis csoportja alkotja. A felnőttek és a gyermekek ételallergiája általában külöböző: a gyerekek többsége idővel kinövi a tej-, tojás- vagy búza-allergiáját, míg felnőttkorban újabb és újabb allergiák alakulhatnak ki. Szerencsére ezeket az összetevőket az ételek címkéin már többnyire feltüntetik, így aki allergiás, tájékozódhat, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Visszatérő gyakori allergiafajta: Ételallergia

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely akár halálos is lehet) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk. Sokaknak van viszont intoleranciája bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után.Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek …

Érdekel a cikk folytatása? »

A kultúra dallamainak szárnyán szárnyalj!

Számos rendezvénysorozat kezdődött és folytatódik július, augusztus hónapban Tapolcán és a környéki településeken. Tapolca a Dunántúlon, a Balaton északi oldalán, a Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai-medence közepén helyezkedik el Veszprémtől 46 km-re. Ez a 46 km-es útvonal – Veszprém és Tapolca közötti távolság – méltán megérdemli a csodás, szép, egyedülálló …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ételallergia és érzékenység

Az embere többségének az evés jelenti az egyik legtöbb örömforrást. Vannak azonban, akik számára a természet terített asztala időnként jelentős kínokat tartogat. Bizonyos táplálékok kellemetlen mellékhatásokat, sőt akár életveszélyes reakciókat is előidézhetnek. A megoldás terméseztessen az, hogy az ilyen élelmiszereket kiiktatjuk az étrendből, és helyettük más, magas tápértékű, de biztosságos …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szilárd ételek bevezetése

Az első hónapokban a kisbaba a tejből megkapja a fejlődéséhez szükséges összes kalóriát. Minél jobban gyarapodik, annál több tejre lesz majd szüksége. A baba gyomra azonban egy-egy etetéskor csak korlátozott mennyiségű tejet képes befogadni. Egy idő után minden etetéskor elfogyasztja ezt a maximális tejmennyiséget, de mégsem kapja meg a szervezete …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ismerkedés a gyümölcsökkel

A hazai csecsemőtáplálási gyakorlat szerint a babák többsége néhány hetes kortól már kap gyümölcslevet, illetve gyümölcspépet. Ha az anya kifogástalanul táplálkozik, a szopós csecsemőnek erre nincs szüksége. Négy- hat hónapos korban azonban megismertetjük a babát a gyümölcsök és zöldségek présnedvével, ezt követően gyümölcspéppel is. Erre az időre már kialakul a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ismerkedés a főzelékkel

Sokan inkább főzelékpürét adnak először, s csak azután gyümölcsöt, olyan meggondolásból, hogy miután a csecsemő a gyümölcsök természetes édes ízét jobban kedveli, azok után nehezebben fogadja el a főzelékpüréket. A baba főzelékeinek elkészítése különleges gondot igényel: fontos, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a konyhatechnikai műveletekből adódó tápanyagveszteséget. Nagyobb a veszteség, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hozzátáplálás elkezdése

Ma még az orvosok, védőnők körében sincs teljesen egységes álláspont a baba táplálásával kapcsolatban. Abban többé-kevésbé egyetért mindenki, hogy a baba számára legideálisabb táplálék az anyatej különösen életének első pár hónapjában. Így ha nincs egészségügyi akadálya, a babának a legmegfelelőbb eledel az anyatej. A ma legelterjedtebb és legelfogadottabb etetési elv …

Érdekel a cikk folytatása? »

Függőnek született!

Gyerekkorában még csak a körmét rágja, úgy gondolják biztosan egy rossz szokás vagy idegi eredetű. Később mikor el kezd lógni a haverokkal, egyre sűrűbben „kell” sörözni, hiszen az adja a hangulatot. Persze, ha nagyobb a buli akkor a pia is töményebb. Egy átpiált éjszaka után iszonyat a reggel. Jön a …

Érdekel a cikk folytatása? »