Miért fehérnép a „női nem”? – kérdezik többen, általában férfiak. E kifejezés feltehetőleg összefügg a fehér színnel, amely mindig különösen tisztelt szín volt, az ártatlanság s a gyöngédség színe. A szép nem színe a fehér, ezért fehérnép. Fehér a ruhája, a bőre. Szegény férfiak eléggé háttérbe szorultak e téren. Ma …
Érdekel a cikk folytatása? »A halolaj gyógyító ereje
A halolajok alkalmazása reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében láthatóan enyhítette a megdagadt és érzékeny ízületek okozta tüneteket, a reggeli merevséget és a fájdalmat. Hatása vélhetően a B4-leukotrin és az 1-interleukin nevű molekulák termelésének visszafogásán alapszik – ezek a vegyületek okozzák a reumás ízületi gyulladással együttjáró étvágytalanságot, és a porckorongok …
Érdekel a cikk folytatása? »Nyersétel-diéta
Kétségtelen, hogy a nyers zöldség és gyümölcs a legtáplálóbb, a legtöbben mégis visszariadnak a csak nyers élelmiszereket tartalmazó étrend gondolatától. Nem kevesen vannak azonban azok is, akik szívesen fogyasztanak nyers élelmiszereket, mert aktívabbnak érzik magukat tőlük. Szerintük a főzési és feldolgozási eljárások nemcsak csökkentik a tápanyagok mennyiségét, hanem egyenesen egészségtelenebbé …
Érdekel a cikk folytatása? »Felmérések a megfelelő ásványianyag- és vitaminszintekről
A legfrissebb felmérések szerint a brit népesség valószínűleg nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiába hiszik azt, hogy kiegyensúlyozott étrenden élnek. Az egyik felmérésbe olyanokat vontak be, akik táplálkozási szakemberektől folyamatosan kaptak személyre szóló tanácsokat a helyes étkezési szokásokról. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a …
Érdekel a cikk folytatása? »Kolin és inozit
E két vegyületet, a kolint és az inozitot, néha a tágabb értelemben vett B-vitaminkomplex összetevők közé sorolják, noha valójában nem igazi vitaminok, hiszen a szervezet maga is elő tudja állítani őket. Mi a hatásuk? Mind a kolin, mind az inozitol különféle foszfolipidek – a sejtfal alkotó elemeinek – összetevői. Ezenkívül …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi a vitaminok és az ásványi anyagok szerepe?
A mikrotápanyagok nem tartalmaznak kalóriákat, nem adnak energiát – ez a makrotápanyagok dolga. Ez utóbbiak energiája azonban nem szabadulhat fel, csak a mikrotápanyagok jelenlétében. Mindez azért van, mert az enzimek, a biológiai folyamatok lezajlását engedélyező szerves katalizátorok, részben vitaminokból és ásványi anyagokból alakulnak ki. A vitaminokat ezért is hívják néha …
Érdekel a cikk folytatása? »A halolaj és az egészség
A halakban az alábbi omega-3 zsírsavak találhatók: ekozapentánsav (EPA), dokozapentánsav (DHA) és dokozahexánsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról kiderült, hogy képesek csökkenteni egy másik zsírfajta, a trigliceridek, arányát a szervezetben. Ez utóbbi zsírok magas szintje meggátolja a szervezet vérröglebontó képességét, ezért egyike a szívinfarktus rizikófaktorainak. Az eszkimó történet ebben az összefüggésben …
Érdekel a cikk folytatása? »Bio vagy nem bio?
Ideális körülmények között egy tökéletes gyógyszer-molekulának bármiféle mellékhatás nélkül illenék kifejteni hatását. Ilyen tökéletes molekula persze nem létezik, de lehetőség szerint jobb a legkevésbé tökéletlent választani. Az orthomolekulák pedig kevésbé tökéletlenek, mint a xenobiotikumok. Ahogy azonban a vitaminterápiák kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a tömegtájékoztatás azonnal hangot adott a xenobiotikumokat használó …
Érdekel a cikk folytatása? »Karcsúsító piramis
Biztos a siker, ha étkezéseinket tudatosan állítjuk össze. Ebben segít a táplálék piramis. Már néhány nap elteltével veszíthetünk súlyunkból, jobb lesz a közérzetünk is. A piramisban felfelé haladva a szinteken egyre kevesebb egység fér el az adott élelmiszerből. Az étkezések alapját a gabonafélék jelentik, ezt követi a zöldség- és gyümölcscsoport. …
Érdekel a cikk folytatása? »Milyen gyümölcsök megfelelőek fogyókúrához?
Amellett, hogy a a gyümölcsök tápanyagokban gazdagok, a fogyást is elősegítik, mivel magasa rost- és víztartalmuk, kalóriában viszont szegények. A friss gyümölcs a legjobb, a konzerv gyakran hozzáadott cukrot tartalmaz. A szárított gyümölcsök négyszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a frissek, mivel víztartalmuk minimális. A szivárvány minden színében választhatunk ezekből az …
Érdekel a cikk folytatása? »