Kezdőlap / Tag Archives: gyümölcs (page 4)

Tag Archives: gyümölcs

Niacin és a pellagra

Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van kevés vitaminbevitel?

Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Zsírégető gyümölcsök

Lehet, hogy zsír- és cukormentes rágcsálnivalókat eszünk, és csak nem mozdulnak a kilók. Ha gyümölcsöket nassolunk, az viszont nemcsak segít a fogyásban, de sokkal egészségesebb is. Szinte az összes gyümölcs alkalmas erre különböző tulajdonságai folytán. Az alma gazdag rostokban, ami emésztőrendszerünket karban tartja. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, energiát …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védekezzünk C vitaminnal!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vegetarianizmus és biokertészet

A vegetáriánusok, a tudatos fogyasztók és a biotermékek hívei manapság jóformán egyazon csoportot alkotnak. Ahogyan a közelmúlt élelmiszerbotrányai is figyelmeztetnek, nincs meg a három egymás nélkül. Hiába vegetáriánus valaki, ha ellenőrizetlen forrásból, agyonvegyszerezett zöldséget és gyümölcsöt vásárol – ezzel gyakorlatilag semmit nem tett az egészségéért, ami pedig a vegetarianizmussal eredetileg …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az esszenciális zsírsavak fő funkciói

A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési …

Érdekel a cikk folytatása? »

Csokisfondü

A recept 6-8 személyre: 40 dkg keserű, tehát étcsoki 4 evőkanál tejszín 2 evőkanál rum vagy más finom alkohol (gyerekek esetében elhagyható) Tetszés szerinti gyümölcsök, például 1 egész ananász vagy ananászkonzerv 2 keményebb körte 2 banán 2 alma pár szem eper 20 deka aszalt szilva Elkészítése:A gyümölcsöket megmossuk, szükség szerint …

Érdekel a cikk folytatása? »