A gyümölcsök cukrokat, savakat, illóolajokat is tartalmaznak. Ezeknek köszönhető változatos zamatuk és ízük. Nyáron, a nagy melegben kiváló hűsítő a gyümölcsből készült hideg saláta, turmix vagy üdítőital. A fogyókúrázóknak szokták ajánlani a gyümölcsnapokat. Valóban egyes gyümölcsök szénhidrát- és kalóriatartalma jelentéktelen. Ilyen például az alma, a cseresznye, az egres, a meggy, …
Érdekel a cikk folytatása? »A Biotin és az anyagcsere
Ez az a vegyület, melyet úgy fedeztek fel, hogy megóv a nyers tojásfehérje okozta mérgezéstől. Következésképp az is kiderült, hogy a tojásfehérjében található egy biotinmegkötő összetevő – ennek hatását semlegesíti az étrendbe vett biotin. Mi a hatása? Mint sok más B-vitamin, a biotin is a szénhidrátok és zsírok köztes anyagcseréjében …
Érdekel a cikk folytatása? »Piridoxin és a fehérje kapcsolata
A piridoxin vagy B6-vitamin a vízben oldódó B-vitaminok csoportjának jól ismert tagja. A piridoxin mellett a B6-Vitaminnak két másik változata is létezik – a piridoxál és a piridoxamin. Rendszerint mindhárom forma megtalálható az állati és növényi táplálékokban, és egyforma hatású a vitamintartalmuk. A B6-vitamin meglehetősen jól ellenáll a hőnek, de …
Érdekel a cikk folytatása? »A Cink és a Jód nélkülözhetetlen elemei
A Cink A felnőtt ember testének cinktartalma megközelítőleg 23 g, és legnagyobb töménységben az izmokban, a májban, a vesében és a szemben található. A férfiak esetében nagy mennyiségben jelen van még a prosztatában és a spermában. A cink több mint nyolcvan enzim alkotóeleme, és minden más nyomelemnél több enzimrekcióban részt …
Érdekel a cikk folytatása? »A ligetszépeolaj fantasztikus hatása
A ligetszépe az 1600-as években került Európába Virginiából, és hamarosan kedvelt dísznövényé vált. A füvészek ezzel egy időben kezdték felismerni gyógyhatásait. Ma már széles körű kutatási eredmények igazolják, milyen sokrétű, nyilvánvaló gyógyító hatása van a ligetszépe olajának. Miben rejlik mai tudásunk szerint ennek az igénytelen, sárga virágnak a gyógyhatása? A …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi a méhpempő?
A méhpempő vegyelemzése arról árulkodik, hogy tömve van tápanyagokkal. Megtalálható benne a legtöbb B-vitamin fajta (thiamin, riboflavin, nikotinsav, biotin, inozit, folsav, piridoxin, kobalamin, pantoténsav), aminosavak (a fehérjék építőkövei), C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, mangán, cink és kobalt, továbbá zsírsavak, különféle cukrok, hormonok és nukleotidok. A méhpempő összetételének fennmaradó …
Érdekel a cikk folytatása? »A B-vitamin és a Tiamin kapcsolata
A B-vitaminok rokon jellegű, vízben oldódó tápanyagok egy csoportja. Ételeinkben együtt jelennek meg, ezért B-komplexnek is nevezik. Ide tartozik a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (pantotenátsav), a B6 (piridoxin), a biotin, a folsav és a B12 cianokobalamin. Ezek valódi vitaminok. Egy vegyületet akkor nevezünk valódi …
Érdekel a cikk folytatása? »A fokhagyma áldásos hatása
Az ókori egyiptomiak fáraóik mellé temették mindazt, amire a halott király lelkének szüksége lehet a túlvilágon. Következésképp a piramisokban a fáraóval együtt aranyat, szolgákat és egy-két feleséget is befalaztak a piramisokba. Ugyanígy a fokhagymát is. (No nem magát a hagymát – az nagyon könnyen elrothadt volna -, hanem fa és …
Érdekel a cikk folytatása? »A vitaminok fontossága
A B-vitaminok közül soknak létfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek képesek energiát felszabadítani, de stressz hatására gyorsan kiürülnek a szervezetből. Enyhe B vitaminhiány először az idegrendszerre van hatással, nyugtalanságot, ingerlékenységet és depressziót eredményez. Az ásványi anyagok annyiban társai a vitaminoknak, hogy katalizátorként működnek az emberi sejtekben, és messzemenő hatásuk …
Érdekel a cikk folytatása? »Nagy kincsünk az immunrendszer
Életerő A jól hangolt immunrendszer biztosítja, hogy több energiában részesülünk. Ha immunrendszerünk nem működik megfelelően, vagy túlterhelt, megkaparint néhány mikrotápanyagot, és így felborítja emésztőrendszerünk egyensúlyát. Ez azonban csak tetézi a bajt, és még fogékonyabbá válunk a betegségekre. Vagyis a helyes tápanyagfogyasztás a lehető legfontosabb életerőnk megőrzése érdekében. Csökkent ellenálló képesség …
Érdekel a cikk folytatása? »