Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok (page 12)

Tag Archives: vitaminok

Közönséges nátha kezelése vitaminokkal

A közönséges megfázás a legelterjedtebb vírus okozta fertőző betegség. Vírusa először az orrot és a torkot támadja meg, később továbbterjed a légcsőre és a hörgőkre. A fertőzés veszélyét fokozza a stressz, a kimerültség és az idült betegségek. Étrendi tényezők Minden olyan tápanyag nagy szerepet kap megelőzésében, mely segít jó karban …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ízületi gyulladás (arthritis)

Mit nevezünk így? Az ízületi gyulladás két legelterjedtebb változata a reumás, illetve a csont-ízületi gyulladás (osteoarthritis). A reumás ízületi gyulladás során az ínszalagok gyulladnak be. Noha a betegség bármelyik ízületet megtámadhatja, a kisebbek, – mint a kéz és a lábfej ízületei – fogékonyabbak. A csont-ízületi gyulladás a forgókban lévő porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Alzheimer-kór

Az emlékezőképesség lassú, fokozatos, visszafordíthatatlan elvesztését jelenti. Mi okozza? Az agy középső területeiből eredő, és a szürkeállományba felnyúló idegeket rendellenes fehérjelerakódások összekuszálják. Ahogy ez a folyamat előrehalad, a sejtekhez oxigént és tápanyagot szállító erek degenerálódnak, és az idegsejtek elhalnak. Az elhalt idegek között csökken az ingerületet szállító kémiai anyagok (az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szívinfarktus kockázati tényezői

Nagy-Britanniában a szívkoszorúér- megbetegedés a leggyakoribb oka az elhalálozásoknak; a nők között második helyen áll a gyakorisági listán. Nagy-Britannia férfilakosságából minden harmadik szenved szívkoszorúér-megbetegedésben, minden ötödik pedig szívinfarktusban hal meg. A szívinfarktus okozta elhalálozások teljes számát ötszáz- és nyolcszázezer közöttire becsülik. Az Egyesült Államokban, mely a világelsők között szerepel a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az A- és a C vitamin és a rák

A kutatók úgy találták, hogy az A-vitaminban gazdag ételeket, olyanokat, mint a sötétzöld, leveles zöldségek, a sárgarépa és a sárgabarack, megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend csökkenti a rák kockázatát. Ezek a sötétzöld vagy narancssárga színű zöldségek, illetve gyümölcsök egy bétakarotin nevű növényi festékanyagot tartalmaznak, mely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a rák?

Az orvostársadalom minden rákot különbözőnek tart, és úgy véli, a rák minden egyes típusa más-más biológiai jelenség. Mivel sokféle rákos sejt létezik, ugyanolyan nagy a lehetséges kezelések száma is. A szakértők szerint ez a szám, a rák típusainak száma, meghaladja a kétszázat is. Richard Peto „A rák okai” című könyvében …

Érdekel a cikk folytatása? »

A rák igenis megelőzhető!

A táplálkozástudomány előrehaladtával a szakértők konszenzusra jutottak abban, hogy a rák az életmóddal összefüggő betegség, tehát megelőzhető. Az étrend és a rákos betegségek összefüggését jó néhány éve gyanítják már. Ez a gondolat onnan ered, hogy sok más étrendi hiánybetegséggel sikerült leszámolni a hiányzó létfontosságú tápanyagok pótlásával. Jó példa erre a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miket nevezünk antioxidánsoknak?

A szabad gyököknek az a híre, hogy ők az ember immunrendszerének „rossz fiúi”,de az élethez rájuk is szükség van, és csak akkor veszélyesek, ha túlságosan sok van belőlük. A csodálatos emberi testnek olyan védelmi rendszere van, mely egy egészséges testben képes kordában tartani a szabad gyököket – bár negyven év …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védelem a szabad gyökök ellen

A szabad gyökök elleni védelmünket az antioxidánsoknak nevezett különleges mikrotápanyagok jelentik. Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek meg tudják óvni az ételeket – elsősorban a zsírokat és az olajokat – az oxidálódástól, vagyis az avasodástól. Amint az elnevezésükből is kiderül, azáltal nehezítik meg a szervezetünket alkotó anyagok oxidációját, hogy meggátolják egyesülésüket …

Érdekel a cikk folytatása? »

Láncreakció

Kis számban az immunrendszernek is szüksége van szabad gyökökre a betegségeket okozó baktériumok elpusztításához. Másrészt viszont ezek a szabad gyökök instabil molekulák, és úgy próbálják meg visszanyerni egyensúlyukat, hogy reakcióba lépnek a környező testszövettel, következésképp kárt is tesznek benne. Mindezt azért teszik, mert van egy szabad, vagy más néven lekötetlen …

Érdekel a cikk folytatása? »