Kezdőlap / Testépítés / Edzés előtt – mekkora az akkora?

Edzés előtt – mekkora az akkora?

A testépítés elkezdése előtt természetes elvárás, hogy az edzés során testméreteink változzanak, közelítsenek az esztétikusnak mondható méretek felé. Az edzéseink hatását jól ellenőrizhetjük, ha már a munkánk megkezdése előtt megmérjük egyes testrészeinket. Tehát mérőszalagot elő és kezdjük el a méréseket – figyelem, lesz meglepetés biztos, menyire kicsi az, amit eddig nagynak gondoltunk!

1. Felsőkar feszítetten (egyenes tartásban, a könyök hajlított, a karizmunkat feszítsük meg)
2. Alsókar (egyenes tartás, nyújtsuk ki karunkat)
3. Mellkas telten (egyenes tartás, mély belégzéssel mérjünk a mellbimbók magasságában, feszítsük meg mellizmunkat)
4. Derék (egyenes tartás, normális belégzéssel, a mérés a köldök felett valamennyivel)
5. Comb (egyenes testtartásban, a lábak kb. 20 centi távolságban legyenek egymástól, feszítsük meg combunkat)
6. Lábikra (a vádli, a 20 centit itt is tartsuk be, ügyeljünk, hogy a testsúlyunk helyeződjön a lábainkra)
7. Testmagasság (egyenes tartásra ügyeljünk)

Az átlagember számára, ha az arányos testméreteket akarjuk meghatározni, annak értéket két adott méret határozza meg leginkább, a testsúly és a testmagasság. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az adott magasságunkhoz és súlyunkhoz mérten melyek a legideálisabb méretek (kar, mell, comb, stb.), akkor nagyon egyszerű ki tudjuk azt számolni: testsúlyunkat elosztjuk magasságunk tízszeresével és az így kapott jelzőszámot az erre kitalált táblázatba helyettesítve megtudjuk a megfelelő értékeket.

Az utóbbi időben az eszményi súly fogalma is egyre többet előkerül – nemcsak a fogyókúrázok körében, hanem testépítőknél is természetesen. Ennek legegyszerűbb mérőeszköze az úgynevezett testtömeg-index (BMI), melynek kiszámításakor a testsúlyunkat elosztjuk a méterben megadott magasságunk négyzetével. Az így kapott értékek szerint különbözőket állapíthatunk meg. 20 alatti értéknél soványságról, 20-25 közöttinél normál alkatról, 25-30 közöttinél túlsúlyról, 30-35 közöttinél mérsékelt elhízásról, 35-40 közötti értékeknél súlyos elhízásról és 50 felettinél kóros elhízásról beszélhetünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply