Kezdőlap / Testépítés / A hát edzése

A hát edzése

A hátizom erősítése nem csak esztétikai kérdés. Az erős hát a testépítőknek elsődleges, azonban a hétköznapi, egyszerű emberek számára is legalább olyan fontos, hogy megfelelően fejlett legyen e testrészük. A gyenge hátizmok eredménye a rossz testtartás, a hátfájás. A hátizmok rendszeres megdolgoztatásával és nyújtásával mindez elkerülhető, a sérülést és a rossz testtartást elfelejthejtük. Azonban nekünk a témánk nem ez, hanem a hát és a testépítő kapcsolata, azaz hogyan szerezhetünk erős és széles hátat.

A hát izma (széles hátizom) testünk második legnagyobbik izomzata, ezek adják a felsőtest felfelé szélesedő, trapéz alakját. A hát szélesítésére többféle lehetőségünk és gyakorlat létezik, azonban fontos, hogy hátizmunk szélessége mellett a tömegét is igyekezzünk fejleszteni.

A döntött törzsű evezés a legelterjedtebb módszer a széles hátizmok fejlesztésére. A gyakorlat ideje alatt törzsünkkel 90 fokos szögben dőljünk előre, a súlyt – általában kétkezes súlyzó – válszélességnél kissé nagyobb fogással fogjuk meg, majd lassan húzzuk fel, míg a rúd érinti a mellkast. Ebben a helyzetben tartsuk meg egy pillanatra, derékmozgással ne segítsünk!

A húzódzkodás rendkívül divatos és eredményes gyakorlat teljes hátunk edzéséhez. Tulajdonképpen nem lényeges, hogy nyak mögé vagy mellhez húzódzkodunk, ha megfelelően végezzük, a hatás nem marad el. Lényege, hogy széles vagy szűk fogással megfogjuk a húzódzkodáshoz a rudat. Ebből az alaphelyzetből a törzs és a láb belendítése nélkül a kar- és hátizom segítségével húzzuk fel magunkat a rúdhoz közelítve. Lassan engedjük vissza magunkat.

Ha van a közelünkben hátgép – edzőteremben miért ne volna, viszont aki otthon edz, az lehet nem fog találni, hiába keresi – akkor a lehúzást nekünk találták ki. A gyakorlat közben széles fogással a rudat amennyire csak lehet a nyak mögé vagy elé – mindegy. Bár nem olyan hatásos, mint a húzódzkodás, mégis kisebb súlyokat használva részletesebben dolgoztathatjuk meg hátizmunkat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle “sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Hozzászólás