Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / A stressz hasznos is lehet a szervezetre

A stressz hasznos is lehet a szervezetre

Mindannyian átélünk stresszhelyzeteket – bizonyos mennyiségű stressz tulajdonképpen hasznos is, hiszen fenntartja motivációnkat. Időnként azonban úgy tűnik, mintha a stressz eluralkodna életünkön, és ilyenkor káros hatással lehet egészségünkre. Ezeket a hatásokat alaposan felderítették már. A depressziót, a krónikus szorongást és a szervezet legyengülését mind a stressznek tulajdonítják.
A stressz szótári meghatározása: „szellemi vagy érzelmi zavar, nyugtalanító feszültség”. A gyász, a válás, a problémás emberi kapcsolatok, az anyagi gondok, a nélkülözés egyaránt ismerős példái a zavaró érzelmi hatásoknak.
A stressz a lehető legváltozatosabb okok következménye lehet. Ezek egyike a változás. A lehetséges okokat összekapcsoló közös elem a változástól való, mélyen gyökerező félelem. Mindannyian ki vagyunk téve változásoknak, de az élet során legtöbbünknek sikerül megtanulnia alkalmazkodni. Néha azonban különösen nehéz megbirkózni ezzel a feladattal. Az élet során felmerülő mindennapi problémák, még ha kicsinységek is, képesek felborítani szellemi és érzelmi egyensúlyunkat, ugyanúgy, mint a nagyobb csapások.
Az egészségünket befolyásoló szellemi feszültség mellett külön meg kell említenünk néhány fizikai körülményt, hogy teljes képet kapjunk. A dohányzás (mind az aktív, mind a passzív), a rossz szellőzés, a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet, a légszennyezettség káros étkezési szokásokkal és a rossz táplálkozással karöltve megvámolják az ember szervezetét.
A stresszel foglalkozó kutatások zömében szerepelnek a szimpatikus idegrendszerrel kapcsolatos megfigyelések. Ez a nem tudatos testi funkciókat szabályzó autonóm, más néven vegetatív idegrendszer két alrendszere közül az egyik. A rendszer szimpatikus idegrostokból és ganglionokból (idegrendszeri kapcsolóállomásokból) áll. A szimpatikus idegek azáltal fejtik ki hatásukat, hogy felszabadítják az adrenalinnak és a noradrenalinnak nevezett vegyületeket. Ezek gyorsítják a szívritmust, emelik a vérnyomást, glükózt szabadítanak fel, és lassítják az emésztési folyamatokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stresszek padlóra tesznek

A stressz szinte mindenki életében jelen van. A gondot az okozza inkább, ha nem tudjuk …

Hozzászólás