Kezdőlap / Egészség és fitness / Fitnesz / Az alakformálás háttere

Az alakformálás háttere

A nyár beköszöntével a fölösleges kilók, a fogyás és a mozgás és folyamatosan visszatérő probléma. Ahogy a hőmérő higanyszála is feljebb kúszik, úgy kerülnek elő a rövidebbnél rövidebb és egyre kevesebbet takaró ruhadarabok. Az igényesebbeknél ilyenkor felmerül a kérdés, vajon előnyös-e, ha az úszóguminkat tangába próbájuk meg belepréselni. A többiek mit sem törődve a jóízléssel méretes végtagjaikat a lehető legkisebb ruhákba tuszkolják bele. Egyik véglet sem jó, legyünk tisztában korlátainkkal és ne essünk túlzásokba, illetve ne is aggódjuk túl az egészet, vegyük kezünkbe az irányítást, mozogjunk!

Ha valaki rászánja magát arra, hogy mozgással hozza magát formába – megjegyzendő, rá fogunk jönni, hogy nincs is más mód, a varázslatosabbnál varázslatosabb és divatos diétákat felejtsük el – az illető egy sor problémába ütközhet. Hogyan kezdjünk neki és mit mozogjunk? Fussunk, vagy kerékpározzunk? Azt nem, mert nem bírja az ember térede, meg különben is, se hely nincs rá, se idő. Akkor iratkozzunk be egy aerobic klubba? Nem, mert drága és messze van a szabadidő klub. Vásároljak drága gépeket itthonra? Megint csak nem és nem, és jönnek az újabb kifogások. A kifogások keresése már régen rossz. Ez megint csak a határozatlanság jele, márpedig sikeres fogyókúránál (megj. nem túl helyénvaló a fogyókúra szó használata, hisz ez azt sulykolja az emberek fejébe, hogy ha lefogynak, az elegendő, pedig fittségre is szükség van) az elszántság a legfontosabb.

Az alapvető probléma a fogyni vágyóknál, hogy fogalmuk sincs arról, hogy az oly vágyott álomsúlyt hogyan érjék el. Az ember pedig hiszékeny jószág, így minden lehetséges – és leginkább kényelmes – megoldást kipróbálnak. Pedig a fogyás nem varázslás, csak ésszel kell nekivágni. A megfelelő étrend kialakítása mellett a mozgás az, amire építenünk kell haditervünket. Ne a sztárdiétákat büngésszük, mindenki szervezete más, és azzal, hogy mi lemásoljuk mások diétáját csak elodázzuk a dolgokat, amíg saját szervezetünk működését nem ismerjük, addig ne is akarjunk lefogyni. A kulcs pedig ez.

A mozgás megválasztásánál a rendszerezettségre, az elkötelezettségre és a célokra kell koncentrálni. Alapjában véve midnegy, hogy elkezdünk futni, aerobicozni, stb., a lényeg, hogy ne mások után menjünk, hanem ismerkedjünk meg a sportággal, szeresssük meg a mozgást, és nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy például a ma is oly divatos aerobic edzés nem is olyan hasznos, mint hinnénk, sőt. Alapjában véve az osszes aerob, és kardio mozgásforma ma túl van misztifikálva, mindenki ezektől várja a csodát és aztán nem értik, hogy napi több óra ‘ugra-bugra’ után miért nincs csodás alakjuk. A lényeg megint csak az ésszerűségben van és az informálódásan, tanulásban, nekünk mi válik be. Nincs recept a sikerre!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bringázás a feszes izmokért

Biciklizés közben testünk akkor működik a legjobb hatásfokkal, ha az erőkifejtés és az annak során …

Hozzászólás