Kezdőlap / Tag Archives: életmód (page 8)

Tag Archives: életmód

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vegán életmód előnyei

A vegetáriánusok nem esznek húst, halat, tojást és tejtermékeket sem. Csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak. Egy jól megtervezett vegetáriánus étrend számos egészségügyi előnyt nyújt és megadja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot, ami elengedhetetlen a hosszú és egészséges élethez. A vegetarianizmusnak három fő típusa van. Ezek a következők: – …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van kevés vitaminbevitel?

Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hatásos fogyókúra

Mindenki, aki kisebb-nagyobb súlyproblémával küzd, ezt kutatja. Mikor tartjuk hatásosnak a fogyókúrát? Ez nézőpont kérdése. A leggyakrabban megfogalmazott kritériumok, hogy az első eredmények már viszonylag kevés idő elteltével érzékelhetőek legyenek, tehát a sebessége döntő fontosságú. Ne kelljen kínlódni a betartással, mivel ez ahhoz vezet, hogy a korábbi ételekhez, étkezési szokásokhoz …

Érdekel a cikk folytatása? »

Védekezzünk C vitaminnal!

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Egy újabb divat

A fogyókúrázás napjainkban a média hatására elterjedt – néha túlzásba vitt- diétázást jelenti. A fiatalok magas százaléka nincs megelégedve külsejével, ezért különböző diétákat próbálnak ki, melyek azt ígérik, hogy betartásukkal tökéletes, néha mesébe illő hatás érhető el. Ilyen például a heti több kiló mínusz, ám eközben az ember nem jut …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan őrizzük meg alakunkat a fogyókúra után

A fogyókúráktól – tisztelet a néhány kivételnek – nem várhatunk nagyon hosszú távra szóló sikert. A nagy nehezen (esetleg hetek, hónapok, néha évek után) elért eredményt meg is kell tartanunk. Ha visszatérünk a diétánkat megelőző evési szokásainkhoz, bizony hosszabb-rövidebb idő múlva ismét elkerüljük a tükröket és újabbnál újabb csodát ígérő …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vegetarianizmus és biokertészet

A vegetáriánusok, a tudatos fogyasztók és a biotermékek hívei manapság jóformán egyazon csoportot alkotnak. Ahogyan a közelmúlt élelmiszerbotrányai is figyelmeztetnek, nincs meg a három egymás nélkül. Hiába vegetáriánus valaki, ha ellenőrizetlen forrásból, agyonvegyszerezett zöldséget és gyümölcsöt vásárol – ezzel gyakorlatilag semmit nem tett az egészségéért, ami pedig a vegetarianizmussal eredetileg …

Érdekel a cikk folytatása? »