A lecitin sok élelmiszerben fellelhető, mindennapos összetevő, hála annak a képességének, hogy képes mind olaj-, mind vízalapú vegyületekkel keveredni. Mégis sikerült elérnie, hogy valamiféle csodaszerként ismerjék, a szívbetegség megelőzésének és kezelésének egyik létfontosságú tényezőjeként, ezenkívül hatásos fogyasztószerként.
Az először 1850-ben elkülönített lecitint a máj állítja elő, ezenkívül megtalálható még a tojássárgájában és a szójababban, mely ma egyik legfontosabb forrása. A lecitin, mint a zsírok és esszenciális zsírsavak bonyolult keveréke, lényegében foszforral kombinált zsír. A lecitinben lévő foszfolipidek kolinnal és inozittal kapcsolódnak, s úgy vélik, ezek azok az aktív hatóanyagok, melyek a koleszterinszintet szabályozzák, és segítenek az anyagcserének, a zsírok elégetésében és energiává alakításában.
A lecitin tudományos vizsgálata
Kísérleti állatokon végzett laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a vér koleszterin- és lipidszintjeinek normális értékre történő csökkentése révén az érelmeszesedés (az érfalak rugalmasságának elvesztése) visszafordítható. A tisztán szójából származó lecitin, ha rendszeresen szerepel az étrendben, csökkenti a koleszterint. A lecitin és a koleszterin a szervezetben egyensúlyi állapotban léteznek egymás mellett, melyben a lecitin ellenőrzi a koleszterinszintet. A koleszterin, lévén zsír, nem oldódik a vízben, és önmagában nem kerül a véráramba, hanem megmarad az érfalakban, ahol végül lerakódik, ha nem tud felszívódni. A lecitin, lévén emulgeálószer, befolyásolja a koleszterin felszívódását a test egyéb sejtjeiben, így megakadályozza az ártalmas koleszterinlerakódások kialakulását.
Emulgeálószer lévén a lecitin lebontja a zsírokat; ugyanis a nagyméretű zsírrészecskék leszállópályaként működnek, melyen a tapadós vérlemezek összegyűlnek, ezáltal a vérkeringést akadályozzák, majd végül vérrög képződik belőlük. A szívkoszorúér-elmeszesedéssel foglalkozó számos tanulmány rámutatott, hogy a vér alacsony lecitintartalma együttjár a vérrögképződés fokozott kockázatával. Továbbá a vérlemezek tapadékonyságát a többszörösen telítetlen zsírsavak (a linolén) és a linolénsav egyaránt csökkentik: márpedig a lecitin mindkettőben igen gazdag. Ennek következtében a lecitin hatással van mind a jó (HDL), mind pedig a rossz (LDL) koleszterinekre, ugyanis az előzőeket növeli, az utóbbiakat viszont csökkenti.
Címkékbiotermék diéta életmód étrend fehérje fogyás fogyokura lecitin szénhidrát zsír
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …
Nagyon tetszett a cikk, mert nem tudtam, hogy a lecitin ilyen fontos szerepet tölt be a koleszterin szabályozásban.
Ami nem tetszett a cikkben: az első három sor, ahol ez olvasható: ” a lecitin képes…… olaj- és vízalapú vegyületekkel keveredni.”
Helyesen: a lecitin, olyan emulgeálószer, amely a zsírokat emulgeálja, s apró cseppecskék formájában beviszi a vizes közegbe, ezáltal emulzió
képződik . A víz és a zsír egymásban nem oldódik, nem elegyedik, csak emulziót lehet belőlük előállítani, megfelelő emulgeálószerrel.
A cikk további része már emulgeálószernek nevezi a lectint, ami OK!!
maxi