Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / Mély légzés az ellazulásért

Mély légzés az ellazulásért

Tekintettel a stressz egészségromboló hatására, beleértve a haj és a bőr állapotát, a mély lélegzés az egyik leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja az egészség elnyerésének. A mély lélegzés serkenti a vérkeringést a fejbőrben is, és ez táplálja a hajat. Jóllehet a mély lélegzés az egyik legtermészetesebb dolog, mégsem tud mindenki helyesen lélegezni.
Hajlamosak vagyunk a felületes, gyors mellkasi légzésre, amivel éppen csak kiszellőztetjük a tüdőnket. A mély lélegzetvétel egy belső ritmust teremt, ami arra serkenti a test minden szervét és rendszerét, hogy élettani harmóniában működjenek. A mély légzés csökkenti a szívverés gyorsaságát, a vérnyomást, és lehetővé teszi, hogy a szív hatékonyabban működjön. A mély lélegzetvétel finom masszázsként hat a szívre, a májra, a hasnyálmirigyre, javítja a lép, a gyomor és a bél működését.
A helyes légzéssel megtanulhatunk ellazulni, miközben az érzelmeinket kontrolláljuk. Ahogy egyre több oxigén jut a sejtekbe, energiánk növekszik. Ezáltal serkentjük az anyagcserét, javul a tápanyagfelvétel. A helyes légzés lehetővé teszi, hogy a szervezet megszabaduljon az anyagcsere melléktermékeként képződő káros, gáznemű anyagoktól, főleg a szén-dioxidtól.
A helyes lélegzés gyakorlása
Az egészséges, helyes légzés bizonyos izmok erősségétől függ. A hasizomnak erősnek kell lennie, csakúgy, mint a rekeszizomnak. A rekeszizom a tüdő és a hasüreg közé préselt laposizom. Sokan tudatukon kívül befeszítve tartják ezt az izmot. A rekeszizomnak viszont lefelé kell nyomnia a hasüreget, kitágítván azt minden egyes tüdővel történő mély lélegzetvételnél. A levegő kifújásával a hasüreg felemelkedik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a …

Hozzászólás