Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Zsírok, olajok, margarin fogyasztása fogyókúra idején

Zsírok, olajok, margarin fogyasztása fogyókúra idején

A magyar lakosság táplálkozásában az elmúlt években megszűnt a sertészsír dominanciája. A háztartások nagyobb részében már olajat használnak, és a margarinfogyasztás aránya is meghaladja a sertészsírét. A növényi eredetű zsírok, a margarin és az olaj előtérbe állítása az elhízás lehetséges szövődményei, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és az érelmeszesedés szempontjából fontos. Ugyanakkor a növényi eredetű zsírok is hasonlóan magas kalóriát, energiát tartalmaznak, mint az állati eredetűek, így bár fogyókúrában kedvezőtlen egészségi hatásai miatt elsősorban a sertészsírt és a vajat nem ajánlott fogyasztani, ugyanakkor azonban törekedni kell arra, hogy az olaj- és a margarinfogyasztás is csökkenjen, tehát a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően csökkenteni kell az összes zsír fogyasztását. Ez megoldható úgy is, hogy például nem használunk hozzáadott zsírt, és a teflon, alufólia, cserépedény, mikrohullámú sütő stb. módszereit részesítjük előnyben, de úgy is, hogy csökkentett 40, illetve 60 százalékos zsírtartalmú, úgynevezett light margarinokat használunk. Kenyérre kenni csak a 40 százalékos zsírtartalmú, illetve 60 százalékos csökkentett zsírtartalmú margarint használjunk, melyek – ráadásul növényi eredetűek révén – koleszterinmentesek is. A sütemények készítéséhez inkább margarin, mint vaj ajánlható, bár fogyókúra során a sütemény úgyis a tiltott listán szerepel. A húsok sütésénél, ha hozzáadott zsírfogyasztásra kényszerülünk, akkor kevés olajat használjunk zsír helyett. Emellett mindinkább élni kell a modern, egészségesebb zsírféleségek felhasználásával a táplálkozásban.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás