Kezdőlap / Egészség és fitness / „Kiegyensúlyozott étrend”

„Kiegyensúlyozott étrend”

Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni?
A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha bőségesen ellát fehérjékkel, szénhidrátokkal és zsírokkal. Ezeket az összetevőket, melyek ételeink zömét alkotják, makrotápanyagoknak nevezzük. Étrendünkben azonban vitaminoknak és ásványi anyagoknak is jelen kellene lenniük. Ezek mikrotápanyagokként ismertek, és – amint az nevükből is kitűnik – testünk csak parányi mennyiségeket igényel belőlük. Ezek a mikrotápanyagok azonban létfontosságú összetevői az egészséges étrendnek, és szervezetünk képtelen optimálisan működni, ha hiányzanak. Mi több, kétségkívül bizonyított tény, hogy ha egy bizonyos vitamin vagy ásványi anyag nem kerül be a rendszerbe, előbb vagy utóbb megbetegszünk.
Csábítónak tűnik a gondolat: ha a szervezetünknek csupán kis mennyiségben van szüksége a vitaminokra és az ásványi anyagokra, akkor elég egyszerűen elfogyasztani a kívánt mennyiséget, de ez így sajnos nem igaz. A mikrotápanyagok igen érzékenyek, és egy sereg tényező, mint például a tárolás, konzerválás és egyes főzési eljárások könnyen elpusztítják őket. Néhány vitaminnak ráadásul egyéb tápanyagokra is szüksége van, hogy beépüljön szervezetünkbe, és csak azokkal együtt fejti ki hatását teljes mértékben.
A makrotápanyagokat viszont sokkal nehezebb elpusztítani, ezért ezek a „terjedelmes” ételek – fehérjék, szénhidrátok és zsírok – nem is szoktak hiányozni étrendünkből. Azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nyugati élelmiszerekben gyakran elégtelen a mikrotápanyagok aránya, ez pedig káros hatással van egészségünkre. Több felmérés is arról árulkodik, hogy a brit polgárok még legalapvetőbb tápanyag-szükségletüket sem fedezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás